Miroslav Donutil jako doktor z hor

Zapadlá beskydská ves, arogantní obvoďák, přidrzlá sestřička a přitažlivá místní učitelka. Česká televize začala natáčet nový seriál s pracovním názvem Doktor Martin inspirovaný britským originálem Doc Martin. V české verzi si lékařský plášť obleče Miroslav Donutil.

Martin Elinger je špičkový chirurg, který na vrcholu své kariéry skončí tam, kde jiní obvykle začínají - jako praktický lékař v zapomenuté vesničce Protějov. Arogantní a ironický doktor sice zvládá vyřešit složité lékařské případy, v běžné komunikaci s lidmi ale úplně selhává. „Elinger se chová specificky, ale u lékařů záleží jako u každé profese hlavně na tom, zda jsou dobří, nebo špatní. A tohle je dobrý doktor,“ tvrdí o své postavě Donutil.

Kromě ordinace zdědí Elinger po svém předchůdci také ulítlou a drzou sestřičku, kterou si zahrála Slovenka Gabriela Marcinková. Jeho mrzoutskou povahu nalomí i učitelka z místní základní školy Lída (Jitka Čvančarová). V seriálu se kromě nich objeví také Václav Kopta, Tomáš Měcháček nebo Jana Štěpánková.

Martin Clunes jako Doc Martin v britském originálu
Zdroj: ČT24/ČT

V Británii běží Doc Martin od roku 2004, za sebou už má šest sérií (vysílala ho i Česká televize). Režisér Petr Zahrádka doufá, že se českým tvůrcům podaří překonat zahraniční originál. Slibují vtipné dialogy a nápadité lékařské případy. „Mně se líbí, že to vlastně ani není seriál. Každá epizoda se věnuje jednomu ucelenému příběhu a moje postava prochází celým dějem,“ prozradil Donutil. Za seriálem stojí tým autorů seriálů Terapie či Nevinné lži nebo filmů Kdopak by se vlka bál, Smradi či Pouta. Na scénáři podle britského originálu Doc Martin se podílejí Štefan Titka, Tereza Dusová, Tomáš Končinsky a Ondřej Provazník.

Vydáno pod