Dny evropského filmu odpočítá Dostojevský podle ajťáka Mosse

Praha – Začíná tradiční přehlídka současné evropské kinematografie. Již 21. ročník Dnů evropského filmu zahájí dnes večer v pražském kině Světozor snímek Dvojník, který jako volnou adaptaci románu F. M. Dostojevského natočil Richard Ayoade. Festival přináší více než 50 snímků z celé Evropy a koná se také v Brně a regionech.

Co nabídnou Dny evropského filmu? (zdroj: ČT24)

Festival otevře film Dvojník Richarda Ayoadeho, ale v programu bude možné nalézt i jeho režijní debut Jmenuji se Oliver Tate. Ayoade se proslavil především jako komik, hlavně jako ajťák Moss ze seriálu IT Crowd. Nyní podle novely Fjodora Michajloviče Dostojevského natočil absurdní příběh o muži, do jehož života vstoupí dvojník. V hlavních rolích černé komedie se představí Jesse Eisenberg a Mia Wasikovska.

Eko-thriller a Pirate Bay 

Letošní Dny evropského filmu přinášejí více než 50 snímků z celé Evropy. Úplně novou sekcí je EuroCrime, která reaguje na současný proud thrillerů a kriminálních filmů, kterým kraluje zejména skandinávská produkce. Takovým snímkem je například dánský eko-thriller Střelec, ve kterém se rozhořčený občan rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou.

Za pozornost jistě stojí film, který natolik pobouřil hollywoodská studia, že se snažila přimět Google, aby ho pro svůj vyhledávač zablokoval. Snímek TPB AFK – Příběh The Pirate Bay vypráví příběh známé virtuální „pirátské zátoky“. Film řeší otázky autorských práv v digitální éře a potřebu přehodnotit náš vztah k vlastnictví.

Zakončovacím filmem části přehlídky bude úspěšný debutový snímek Finsterworld německé režisérky Frauke Finsterwalder. Film je složen z propletených příběhů několika hlavních postav a jejich bizarních zálib: sledujeme pedikéra, který pečlivě sbírá odumřelou kůži z nohou klientek, nebo policistu s obskurní zálibou v kostýmech zvířat.

Hosté přehlídky

Do Prahy na festival přijede několik významných hostů. Slavnostního zahájení se zúčastní režisér irského snímku Moře Stephen Brown, který uvede projekci v sobotu 12. dubna. Dalším hostem bude režisér bulharského snímku Červenec Kiril Stankov. Snímek Sametoví teroristé představí režisér Ivan Ostrochovský a herec Vladimír Hučín. Dalším hostem bude madridský profesor audiovizuální komunikace Roberto Cueto.

V Praze Dny evropského filmu běží od 10. do 17. dubna v kinech Lucerna a Světozor, od 18. do 22. dubna pak pokračuje v brněnském kině Scala. Ozvěny potom následují v Boskovicích, Havířově, Hradci Králové, Jablonci nad Nisou a v Plzni.

Kompletní program hledejte na stránkách festivalu.

Vydáno pod