Nevidomí sochaři portrétují po hlase

Brno - „Jak si mě asi představují nevidomí lidé?“ ptali se ti, kteří se nechali zpodobnit od sochařů, jenž nemůžou při práci používat zrak. Portréty z hlíny vznikaly jen díky vjemům talentovaných umělců. Ti svou předlohu nezkoumali dotekem, ale vycházeli z toho, že s dotyčným člověkem strávili co nejvíce času. Výstavu soch od nevidomých autorů představuje brněnská Moravská galerie.

„Boříme nějakou představu, že kdo nevidí, ten neví, jak vypadají obličeje. Já to ve skutečnosti sice nevím, ale když někoho potkám, tak mě nezajímá, jak vypadá. Zajímá mě, jak ten člověk mluví, jak se chová a jak na mě působí pocitově,“ vysvětlila svůj způsob práce šestatřicetiletá Alena Stanická, která má už od narození poškozený zrak. Deset let se učí pracovat s hlínou, posledních šest let předává své zkušenosti i dalším nevidomým.

„Když si prohrábnu vlasy, tak nevidomý tuší, že je mám asi delší. To jsou různé drobné nuance a zvuky, které o mně něco říkají,“ naznačila předsedkyně sdružení Slepíši Tereza Axmanová. „Člověk je přece zvědavý, jak si ho nevidící představují,“ připustila Axmanová, kterou portrétovala i nevidomá Alena. Její busta vznikala přibližně měsíc.

„Nevidící člověk proporce nepoměřuje vůči něčemu, ale počítá je,“ popsal specifickou metodu práce Štěpán Axman, který založil svou vlastní techniku modelování. Umělci dotyku přitom své předlohy neosahávají, spoléhají především na hlas dotyčného a celkový dojem. „To už by nebylo ono, kdybychom na něj sahali. To už bychom věděli, jak ten člověk vypadá,“ uvedl mladý nevidomý sochař Pavel Sláma.

Návštěvníci výstavy si mohou u některých soch prohlédnout i fotografie „předlohy“. Snímky portrétovaných jsou pak doplněné o hlasový záznam, aby hosté sami posoudili, jaký dojem na ně dotyčný dělá, a jestli se nevidomému sochaři podařilo zachytit jeho podobu co nejvěrněji.

Sochařem po sluchu

Výstava Portréty nového tisíciletí potrvá v Místodržitelském paláci Moravské galerie v Brně až do 1. května letošního roku. Součástí výstavy je i výtvarná díla pro dospělé, kteří si chtějí vyzkoušet práci s hlínou se zavázanýma očima. Za 150 korun se mohou proměnit v nevidomé sochaře v úterý 29. dubna.

Vydáno pod