Peter Gabriel, Nirvana či Kiss. Noví sousedé v Rokenrolové síni slávy

New York - Rocker Peter Gabriel i kapely Nirvana a Kiss se sešli 10. dubna u dveří Rokenrolové síně slávy. Mezi legendy vstoupili spou s countryovou zpěvačkou Lindou Rondstadtovou, duem Hall and Oates a folkařem Catem Stevensem, který od své konverze k islámu vystupuje pod jménem Yusuf Islam.

Kdo je novým členem Rokenrolové síně slávy? (zdroj: ČT24)

Výběr provádí sedm stovek členů zakládající nadace s přispěním hlasů od fanoušků. Nirvana, již k celosvětové popularitě vystřelilo vydání druhého alba Nevermind s hitem Smells Like Teen Spirit v roce 1991, byla do síně slávy zvolena hned při první možné příležitosti. Na pódiu v Barclays Center poctu převzali dosud žijící členové skupiny Krist Novoselic a Dave Grohl.

Při společném vystoupení nahradila frontmana Kurta Cobaina, který spáchal v roce 1994 sebevraždu, americká kytaristka a zpěvačka Joan Jettová. Na jevišti se objevila i vdova po Cobainovi Courtney Love, která měla s členy Nirvany v minulosti ostré spory. „Přála bych si, aby si to tady mohl převzít Kurt,“ řekla.

Krist Novoselic a Dave Grohl vstupují za Nirvánu do Rokenrolové síně slávy
Zdroj: ČTK/AP/Charles Sykes

Skupina Kiss naopak při uvedení do síně slávy nezahrála kvůli sporům mezi členy. „Pro nás všechny je to velmi významný okamžik,“ řekl nicméně ve svém vystoupení baskytarista Gene Simmons. Také projev Toma Morella ze skupiny Rage Against the Machine, který Kiss mezi legendy uváděl, byl velmi emotivní.

Morello vzpomínal na to, že koncert Kiss byl vůbec první, který v dětství viděl, a že se mu ve škole kvůli jeho kostýmovaným oblíbencům smáli a šikanovali ho. „Dnešní večer bez jakéhokoli stínu pochybnosti dokazuje, že školní rváči ani kritici neměli pravdu,“ prohlásil Morello s narážkou na to, že Kiss měli vždy problémy s přijetím u hudební kritiky.

Kapela Kiss vstupuje do Rokenrolové síně slávy
Zdroj: ČTK/AP/Andy Kropa

Vystoupení neodmítli Cat Stevens ani Peter Gabriel, který cenu převzal od frontmana skupiny Coldplay Chrise Martina. „Stalo se to v dávné době. Na zem sestoupil anděl Páně a objevil se před Philem Collinsem. Phil se ho zeptal: 'Kdo jsi, starý anděli?' A on mu dopověděl: 'Já jsem Gabriel',“ připomněl, že zpěvák byl před nastoupením sólové dráhy členem kapely Genesis. 

Za celoživotní dílo byli oceněni manažeři dvou legendárních rockových skupin - zesnulý Brian Epstein stál u počátků Beatles a Andrew Loog Oldham byl zase u startu kariéry Rolling Stones.