Na Finále Plzeň přiletí nově hned čtyři Zlatí ledňáčci

Plzeň – Finále Plzeň finišuje s přípravami. Filmový festival propukne už 27. dubna a uvede „neformanovské“ filmy kameramana Miroslava Ondříčka, téměř kompletní domácí hranou i dokumentární tvorbu posledního roku a poprvé i výběr nových slovenských filmů. Novinkou je také udílení čtyř hlavních cen místo dvou. Zlatý ledňáček totiž zaletí do soutěže českých a slovenských televizních formátů: komediální a dramatická tvorba.

Vznik nové kategorie reaguje na důraz „českých televizí na zkvalitňování své tvorby a absenci soutěžní platformy jak v České republice, tak i její nedostatečnost v celé Evropě,“ uvedla výkonná ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. O hlavní cenu se v kategorii komediální tvorby utká devět pořadů ze sedmnácti přihlášených a v kategorii dramatické tvorby třináct z jednatřiceti přihlášených.

Zlaté ledňáčky budou z klecí vypouštět členové tří mezinárodních porot. Finále Plzeň zaostří pozornost na tři jubilanty: kameramana Miroslava Ondříčka, režisérku Věru Plívovou-Šimkovou a jejího kolegu Juraje Herze. V rámci jeho pocty se promítne snímek Sladké hry minulého léta a z tvorby Plívové-Šimkové pořadatelé vybrali Lišáci, Myšáci a Šibeničák.

Česká televize pro Finále Plzeň připravila předpremiéry dvou svých snímků: černé komedie Osmy v režii Jiřího Stracha s Ivanem Trojanem, Jiřím Dvořákem nebo Zuzanou Stivínovou o následcích omylem podepsané Charty 77 a dvoudílného filmu Poslední cyklista režiséra Jiřího Svobody s Agi Gubíkovou, Markétou Hrubešovou či Martou Vančurovou o holčičce, kterou těsně před druhou světovou válkou adoptují židovští manželé.

V sekci nazvané Lucky Man Miroslav Ondříček uvidí diváci tři snímky, které natočil se zahraničními režiséry: Čas probuzení (1990, režie: Penny Marshall), Šťastný to muž (1973, režie: Lindsay Anderson) a Silkwoodová (1983, režie: Mike Nichols).

Sekce ZOOM bude letos patřit Slovinsku, dále se festival dotkne české stopy v mezinárodních produkcích, nabídne i to nejzajímavější z české a slovinské krátkometrážní tvorby. Doprovodný program obsahuje autorská čtení, prezentace, workshopy a diskuze.