Thomas Hoepker v Leica Gallery: Chcete objevovat Ameriku?

Praha – V šestnácti si fotkou vydělával na studia, dnes je sám v učebnicích. Snímky člena a bývalého prezidenta slavné fotografické agentury Magnum Photos Thomase Hoepkera představuje pražská Galerie Leica. Sedmasedmdesátiletý fotograf do Prahy přivezl svůj cyklus Heartland, reportáž z počátku šedesátých let, která líčí život v USA. Podívejte se:

Thomas Hoepker se narodil v roce 1936 v Mnichově. Studoval dějiny umění a archeologii, na univerzitě si koupil první fotoaparát a vydal se na cesty. „Uvědomil jsem si, že se více zajímám o lidi, kteří stojí před obrazy, než o umění samotné.“ Svou profesionální fotografickou kariéru odstartoval ve 24 letech v časopisech Münchner Illustrierte a Kristall. Od roku 1964 byl fotoreportérem Sternu a přispíval do agentury Magnum Photos. Pracoval jako kameraman a producent dokumentů pro německou televizi.

Psal se rok 1963, mně bylo 27 let

V roce 1976 se přestěhoval do New Yorku. Koncem osmdesátých let vstoupil do Magnum Photos, kde byl v letech 2003 až 2006 prezidentem. Žije v New Yorku a spolu se svou druhou ženou Christine Kruchen točí a produkuje televizní dokumenty. Později ho proslavilo také originální obrazové svědectví z tragédie 11. září 2001.

Dnes kromě amerických cest Hoepker nostalgicky připomíná také dobu, kdy časopisy zaměstnávaly i 15 fotografů. „Dnes má málokdo stálý kontrakt,“ uvedl. Dále připomněl Josefa Koudelku, jediného českého fotografa, který je členem Magnum. „Patří k pilířům agentury, je obrovsky pracovitý, dělá dnem i nocí a má stále plno nápadů.“

Série Heartland vystavená v Praze, která bývá označována podtitulem Americký road trip 1963, vznikla na zakázku pro časopis Kristall, kde vyšla spolu s textem Rolfa Wintera. Hoepker vzpomíná: „Jednou se mě a Rolfa zeptal šéfeditor Kristallu: Chcete objevovat Ameriku? Jasně, řekli jsme. Ale jak přesně chceš, abychom to dělali? Viděl bych to tak, že poletíte do New Yorku, půjčíte si auto a pojedete na západ, dokud nedojedete k oceánu. A pak pojedete zase jinou cestou zpátky. Budete fotit a psát o tom, co uvidíte. Jak dlouho chcete. Líbilo se nám to. Kývli jsme na to. Psal se rok 1963 a mně bylo 27 let.“

Thomas Hoepker
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Chudoba, rasismus, násilí

Zaoceánské cesty byly v šedesátých letech stále spíše výjimečné. V době, kdy Evropané vnímali USA jako kolébku rock 'n' rollu a supervelmoc plnou příležitostí, přiblížily Hoepkerovy fotky čtenářům skrytý americký svět i s chudobou, rasismem, pravicovým radikalismem a násilím. Autor si nekladl za cíl vytvořit příběh, ale spíše sbírku dojmů.

Na cestě napříč USA nakonec Thomas Hoepker strávil dva měsíce a pořídil téměř 4 000 negativů. Editoři Kristallu vybrali kolem 60 motivů, které vyšly v podobě rozsáhlé reportáže v pěti číslech magazínu. Jeho reportáž se zařadila mezi významné milníky angažovaného fotožurnalismu: subjektivní reportáž doplňují dokumentární fotky, které si udržují nejvyšší estetickou úroveň. Výstava v Leica Gallery trvá do 15. června 2014.

Dnes (15. 4.) od 19:00 se jako doprovodný program k výstavě koná beseda s Thomasem Hoepkerem o jeho fotografické tvorbě (vstup zdarma).

Podívejte se na stránky Leica Gallery.

Vydáno pod