Věda je krásná, vesmír je šperk. Startuje Academia Film Olomouc

Olomouc - Rekordní počet hostů i návštěvníků míří na mezinárodní přehlídku populárně-vědeckých snímků Academia Film Olomouc (AFO). Mezi hosty budou špičky světové vědy, třeba teoretický fyzik v oboru temné hmoty Lawrence Krauss nebo internetová hvězda a inovátor Derek Muller. Olomouc hostí již 49. ročník přehlídky. Letos je tématem Kosmos.

"Věda je něco krásného" (zdroj: ČT24)

Hlavními tématy se letos staly vesmír a astronomie, ale také krása bádání. „AFO se snaží ukazovat vědu z různých úhlů. Letos jsme jako téma vybrali 'kosmos', protože v původním řeckém slova smyslu to je 'šperk', něco krásného. Snažíme se ukázat, že věda není jenom nějaký racionální konstrukt, ale je to i něco krásného, emocionálního, něco, co má osobní nádech,“ zve diváky dramaturg festivalu Jakub Ráliš.

Válka, láska, domácí mazlíčci

Programovým tahákem bude podle pořadatelů snímek The Unbelievers, který uvede jeho hlavní protagonista, fyzik Lawrence Krauss. „Ve filmu společně s ikonami Richardem Dawkinsem, Woody Allenem a Stephenem Hawkingem tematizuje důležitost kritického a racionálního myšlení,“ uvedl mluvčí festivalu Ondřej Čížek. Krauss podle pořadatelů patří do světové špičky vědecké popularizace a v Evropě téměř nevystupuje.

Blokem Kosmos festival dále oslaví 80. výročí narození amerického astronoma Carla Sagana, tvůrce kultovního populárně-naučného seriálu Cosmos. V dalších sekcích přehlídka připomene 100 roků od vypuknutí první světové války, představí různé podoby lásky mezi lidmi, domácí mazlíčky nebo simulátor Take on Mars v sekci Hry jsou věda. I letos AFO zprostředkuje ojedinělé setkání mezi popularizátory vědy a profesionály z oblasti audiovize. V sekci Industry 4Science nabídne desítky panelů, workshopů, přednášek a besed.

Veritasium

Hvězda kanadského pořadu CBC Nature of Things Gardyová do Olomouce přiveze štáb, který bude ve městě pro nejstarší kontinuálně vysílaný pořad o vědě natáčet. Gardyová chystá i přednášky. Sekundovat jí bude kanadský neurovědec Beschera Saab, který je v užším výběru uchazečů o jízdenku v projektu Mars One. Návštěvníci mohou potkat Dereka Mullera, jehož blog Veritasium má na YouTube více než milion odběratelů:

Dalšími hosty budou americká astronomka a popularizátorka Pamela Gayová či vývojář Googlu Jim Van Vert. Českou republiku bude zastupovat kromě fyzika Jiřího Chýly a teoretického fyzika Petra Kulhánka také Gunther Kletetschka, který se svým týmem vyzvedl čejlabinský meteorit, jehož úlomky přiveze do Olomouce.

Academia Film Olomouc patří k významným evropským festivalům populárně-vědeckého filmu. Mezinárodní přehlídka se koná od 15. do 20. dubna a pořádá ji Univerzita Palackého v Olomouci. „Na letošní ročník Academia filmu přijede na 300 hostů, z toho 77 bude ze zahraničí. Na přehlídku se akreditovalo na 2 700 účastníků. On-line akreditaci jsme již o víkendu zastavili, akreditovat se lze ještě na místě. Dá se předpokládat, že konečné číslo bude kolem 3000 zájemců. Číslo je oproti minulým ročníkům zase o něco vyšší. Hlavní skupinu tvoří vysokoškoláci,“ prozradil mluvčí Ondřej Čížek.

Podívejte se na stránky přehlídky.