Proč cyklisti? Válečný příběh dívky v kolech osudu

Židovští manželé adoptují árijskou dívku, aniž by je vůbec mohlo napadnout, jak zásadně tím ovlivní její osud. Dvoudílné drama z období před a během druhé světové války vzniklo podle scénáře Tomáše Töpfera a Jiřího Svobody, který je také režisérem snímku. Česká televize jej v premiéře odvysílá 4. a 11. května od 20:00 na Jedničce.

Česká televize uvádí drama Poslední cyklista (zdroj: ČT24)

Při přípravě filmu se tvůrci inspirovali životními zážitky Evy Erbenové, která je filmovou vypravěčkou příběhu, a kresbami výtvarnice Helgy Weissové-Hoškové. Životy obou žen poznamenal holocaust.

Druhá světová válka zasáhla i do života nejbližších příbuzných Tomáše Töpfera, který si vypjaté okamžiky oné doby vybral pro svůj první filmový scénář (zahrál si také jednu z vedlejších rolí). Námět rozpracoval společně s režisérem Jiřím Svobodou, jenž už dříve natočil několik filmů tematicky souvisejících s druhou světovou (mimochodem narodil se v den, kdy začalo Pražské povstání). Například v osmdesátých letech Zánik samoty Berhof, drama z těsně poválečných Sudet podle románu (a scénáře) Vladimíra Körnera, či snímek Svět nic neví, který se odehrává v česko-německém pohraničí ve zlomovém roce 1938.

Poslední cyklista se natáčel v Liberci a v Terezíně, který je s filmem propojen víc než jen lokacemi. "Poslední cyklista byl kabaret, který se hrál na půdě v terezínském ghettu. Napsal ho Karel Švenk a hrál v něm také můj tatínek, dokud neodjel s transportem do Osvětimi," prozradil Töpfer. Název také odkazuje na dobovou anekdotu, která ve filmu několikrát zazní: Za všechno mohou Židi a cyklisti. Proč cyklisti? následuje většinou otázka. A proč Židi?

Manžele Orensteinovy ještě více než jiné zasáhne tragičnost, spojená s příslušností ke skupině vyvolené k zániku. Adoptovali dítě odložené do klášterního sirotčince, a přestože mělo křestní list, nechali ho zapsat do matriky židovské obce. S nástupem Hitlera k moci ale toto rozhodnutí zásadně ovlivní život jejich dcery Kláry a tím i jejich. Na rozdíl od mnohých jiných se nerozhodnou pro emigraci, a nepodaří se jim tak vyhnout odsunu to terezínského ghetta, které je jen přestupní stanicí do koncentračních táborů.

Stojí před svým způsobem Sophiinou volbou: mají se vzdát Kláry Orensteinové, aby zachránili život nežidovské dívky, jakou se narodila? Mohou volbu nechat na ní, to znamená zbořit její dosavadní svět, protože o adopci nic netuší? A jak moc jsou zodpovědní za její osud?

Pro roli matky vybral režisér maďarskou herečku Ági Gubíkovou, otce hraje Petr Štěpán, představitelku Kláry našel v Sabině Rojkové. Snímek je také po delším čase hereckou příležitostí pro Martu Vančurovou, která se představí v roli babičky. Ve snímku se dále objeví Lenka Vlasáková, Markéta Hrubešová či Vincent Navrátil.

Poslední cyklista
Zdroj: ČT24/ČT

Poslední cyklista byl ještě před odvysíláním nominován na ocenění Mezinárodního televizního festivalu v Monte Carlu (na jeho loňském ročníku zaznamenal úspěch Hořící keř). Zvítězit může v kategoriích minisérie, ženský herecký výkon (Ági Gubíková) a mužský herecký výkon (Petr Štěpán). 54. ročník se koná od 7. do 11. června.