Malíř Jiří Načeradský zemřel

Praha – Ve věku 73 let zemřel malíř Jiří Načeradský. Dnes to oznámil jeho galerista Petr Mach. Místo a čas posledního rozloučení oznámí rodina dodatečně. Načeradský patřil k významným představitelům figurativní malby. Neutuchající inspirací byly Načeradskému ženské postavy, které zobrazoval v roztodivných tvarech a podobách, ať už třeba jako ucho, nebo kudlanku nábožnou.

Jiří Načeradský byl považován za čelného představitele tvorby „nové figurace“ 60. let, která navazovala na groteskní tendence v českém umění. Jeho díla jsou charakteristická zejména zaměřením na lidské tělo a lidské postavy, někdy i s erotickým a sexuálním podtextem a kontextem. Byl členem Volného seskupení 12/15 a profesorem na Akademii výtvarných umění v Praze. Jeho díla najdete ve sbírkách mnoha tuzemských galerií včetně Národní galerie nebo Galerie hlavního města Prahy a nechybí ani v Centre Georges Pompidou v Paříži a mnoha soukromých sbírkách po celém světě.

Zemřel výtvarník Jiří Načeradský (zdroj: ČT24)

Načeradský se narodil 9. září 1939 v Sedlci na Benešovsku. V letech 1957 až 1963 vystudoval Akademii výtvarných umění. V roce 1968 ho proslavila výstava velkoformátových maleb se sportovní tématikou, kterou mu v Galerii Václava Špály uspořádal Jindřich Chalupecký. V roce 1985 se zúčastnil neoficiálních Konfrontací uspořádaných nejmladší generací umělců.  V 70. a 80. letech se nemohl věnovat volné tvorbě a živil se restaurováním fasád historických budov. Působil také jako pedagog, mezi jeho žáky patří třeba Josef Bolf, Lubomír Typlt, Roman Trabura a Zbyněk Sedlecký.

Načeradský navazoval na groteskní tendence v českém umění. Do této polohy se dopracoval přes poznání surrealistické tvorby. Od olejomalby přešel k akrylu a současně parodoval pop-art postavy kresleného filmu. V 80. letech se vrátil k tradičnější figuraci, ovšem groteskně deformované.