Češi mohou spatřit tři unikáty pod jednou střechou

Opava – Největší zemská muzea oslaví 200 let své existence. V rámci oslav budou společně k vidění unikátní předměty – Věstonická venuše, hlava Kelta i vzácný meteorit z Opavy-Kylešovic. Projekt "Strážci paměti. 200 let muzejnictví v ČR", který organizují Slezské zemské muzeum, Moravské zemské muzeum a Národní muzeum, bude probíhat v rozmezí pěti let s vrcholy v letech 2014, 2017 a 2018, kdy si zmíněné instituce připomínají své jubileum. Návštěvníci všech tří muzeí se mohou těšit na mnoho zajímavých výstav a akcí.

Věstonická Venuše, hlava Kelta i vzácný meteorit z Opavy-Kylešovic společně navštíví Prahu, Brno a Opavu. Cyklus výstav potrvá pět let, během kterých instituce oslaví 200 let své existence. „Tato tři zemská muzea reprezentují naše historické země. V jejich sbírkách se nachází většina historického fondu,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Projektem chceme demonstrovat, jak bohaté jsou naše sbírky a jaké unikáty se v nich skrývají. Předměty jsou to úžasné, jedny z nejvzácnější a divácky nejoblíbenějších. Keltská hlava je světový unikát, o Věstonické venuši se učí každé dítě v dějepise a opavské meteority, které využívali již paleontologičtí lovci, jsou rovněž nevídané,“ uvedl Lukeš.

Lukeš: Českého návštěvníka bych nepodceňoval (zdroj: ČT24)

Kdy byla muzea založena

  • 1814 Slezské zemské muzeum (Opava)                                  
  • 1817 Moravské zemské muzeum (Brno)
  • 1818 Národní muzeum (Praha)

Lukeš připomněl, že chystaná akce není pouze připomínkou muzeí, ale i oceněním jejich spolupráce, podílu na české historii a státotvornosti. Podle ředitele mají Češi muzea rádi. „Lidi do muzea chodí, propad byl s příchodem krize, ale návštěvnost opět pomohly nastartovat akce typu Muzejní noc. Pokud muzeum ukazuje něco zajímavého, tak lidé opravdu přijdou. Českou veřejnost bych nepodceňoval,“ zhodnotil Lukeš.

Pětiletý cyklus výstav má završit otevření zrekonstruované budovy Národního muzea.  „Doufáme, že to bude opravdu triumf, a ne průšvih,“ uzavřel ředitel této instituce.