Fajt v čele galerie? Franz o něm pochybuje a chce nové řízení

Praha – Poradce ministra kultury Vladimír Franz pochybuje o manažerských schopnostech historika umění Jiřího Fajta, a podporuje tak vyhlášení nového výběrového řízení na šéfa Národní galerie. Ta dosavadní podle něj byla totiž „dost podivná“. Výtvarník a neúspěšný prezidentský kandidát to prozradil Radiožurnálu.

Franz zmínil, že Fajt byl jmenován na základě konkurzu, kde se umístil jako druhý. „Navíc byl jmenován paní ministryní Hanákovou, která byla odvolána. Čili je to všechno takové hodně na vodě,“ prohlásil v Českém rozhlasu - Radiožurnálu.

Později v pořadu Události, komentáře se však hudební skladatel pokoušel svá slova mírnit. „Bylo to vytržené z kontextu,“ bránil se Franz s tím, že se jen snažil upozornit na možná rizika zpochybnění Fajtova jmenování. „Nikomu, kdo čerstvě nastoupí do čela instituce, nepomáhá, když dostane apriori vyhubováno, co všechno dělá špatně. Proto jsem vyslovil hypotézu, než aby to eskalovalo do nějaké hysterie, bylo by asi lepší, kdyby se výběrové řízení revokovalo,“ vysvětlil.

Přesto Vladimír Franz mení jediný, kdo pochybovačný názor na Fajtovu osobu vyslovil. Minulý týden se pro nové řízení vyslovili v otevřeném dopise také čtyři bývalí ředitelé Národní galerie (Milan Knížák, Ladislav Kesner, Lubomír Slavíček a Dagmar Šefčíková).

Výtvarník dále namítá, že kromě funkce šéfa se jedná i o funkci manažerskou. Fajt podle Franze nic neřídil, k jeho vedení Sbírky starého umění v galerii se nevyjádřil.

Fajt by měl po všech peripetiích nastoupit do funkce v následujících měsících. Po jmenování ministryní Hanákovou jeho nástup do čela instituce zase oddaloval její nástupce Jiří Balvín.  Až se současným ministrem Danielem Hermanem se Fajt dohodl o tom, že do úřadu nastoupí zhruba letos v červnu. A právě Herman je rozhodnut dohodu dodržet a nové řízení vypsat neplánuje. „Jinou variantu řešení (…) v současné době nevidím,“ prohlásil.

Na ministra se, stejně jako na jeho předchůdce Jiřího Balvína, obracejí různé skupiny zastánců i odpůrců jmenování Fajta ředitelem. Naposledy tak učinili rektoři Akademie výtvarných umění a Vysoké školy uměleckoprůmyslové. 

  • „Jako představitelé dvou klíčových akademických pracovišť zabývajících se vzděláváním v oboru výtvarných umění jsme přesvědčeni, že Vaše rozhodnutí jmenovat Jiřího Fajta ředitelem Národní galerie v Praze je správné,“ píší Jindřich Smetana (VŠUP) a Tomáš Vaněk (AVU). Dále uvádějí, že je zajímá „příliš dlouho odkládaná současnost a zejména nastartování budoucnosti Národní galerie“.

Část odborníků i umělecké obce fakt, že ministryně jmenovala ředitele bez konkurzu, kritizuje od začátku.

Vydáno pod