Chudoba skrytá ve vřelosti a předsudcích. Američan fotil české Romy

Praha – „Když jsem poprvé přijel do Česka, nečekal jsem, že lidé v Evropě v jednadvacátém století budou mít takové předsudky, bez ohledu na úroveň vzdělání,“ prohlásil americký fotograf Kieran Kesner o vztahu Čechů k Romům. O vzájemné soužití se začal zajímat během studií a překvapilo ho, jak nelibě část společnosti o menšině smýšlí. Vypravil se proto do romských ghett na východě Čech i na Slovensku a našel jinou realitu, než o které ho přesvědčovalo okolí.

Zpočátku byl pro Romy vetřelcem, postupem času si na jeho fotoaparát zvykli. Američan strávil v romské komunitě několik měsíců, společně s obyvateli tam jedl i spal. Ještě než se za nimi pustil, dostal několik dobře míněných rad, které se týkaly hlavně zavazadla s drahou technikou. Obavy o majetek i o bezpečnost se ale rychle rozplynuly.

„Přijali mě velmi vřele. Lidé, kteří žili z pár dolarů na týden, mě zahrnuli, čím mohli, a snažili se, abych se cítil co nejlépe,“ popsal Kesner své zkušenosti. Obyvatele ghett zachytil v těch nejběžnějších nestylizovaných situacích. Jako Američana z dobré rodiny ho šokovala všudypřítomná bída, kterou na fotkách zobrazil. „O jednu místnost se dělí devět, i deset lidí. Někdy nemají ani matraci, ale jen pár dek,“ vzpomíná.

Kesnerova práce ale v ghettech nekončila. Chtěl zachytit také druhou stranu, a tak se účastnil protiromských demonstrací v Ostravě, kde ho napadl jeden z protestujících. „Nejvíc mě šokovalo, když se z pětadvaceti extremistů stala vřava asi tisícovky lidí, kteří křičeli: Cikáni do plynu! Je neuvěřitelné, že se něco takového dnes může dít,“ zakončil umělec.

Komunity na okraji zájmu jsou jeho velkým tématem. Fotil chasidské židy v Izraeli a New Yorku, poslední týdny jezdí ale hlavně na Ukrajinu, kde vznikly portréty revolucionářů a krymských uprchlíků.

Vztah Romů a Čechů očima amerického fotografa (zdroj: ČT24)