Exzaměstnankyně u soudu kvůli Činoheráku neuspěly, zkusí to znovu

Ústí nad Labem - Před několika dny podaly dvě bývalé zaměstnankyně návrh na insolvenční řízení s ústeckým Činoherním studiem. Nevyplatilo jim prý mzdy. Krajský soud dnes návrh zamítl, podle něj nedokládá, že by obecně prospěšná společnost byla v úpadku. Divadlo ale spěje k likvidaci, město jej nahradilo novou příspěvkovou organizací.

"Navrhovatel se v textu v návrhu omezil pouze na tvrzení týkající se jeho vlastní pohledávky za dlužníkem, u které však neuvedl splatnost, a nijak neodůvodnil, z čeho usuzuje na úpadek dlužníka. Navrhovatel sice formálně splnil další podmínku uvedením dalších konkrétních věřitelů dlužníka, neuvedl však výši, splatnost ani právní titul pohledávek dalších věřitelů a tyto nebyly navrhovatelem žádným věrohodným způsobem doloženy. Samotná existence proto prokázaná není," píše v usnesení soud.

Návrh podaly herečka Nataša Gáčová a mluvčí souboru Jana Válková. Divadlo jim dluží mzdy za únor, březen a odstupné. Gáčová se chystá na soud obrátit znovu. „Návrh podáme na začátku příštího týdne znovu a rozhodně nás bude víc než jen dvě,“ dodala. Dluhy Činoherního studia podle ní dosahují milionů korun. „Bude to několik milionů za mzdy, dluhy jsou i na nájemném za budovu divadla a na službách,“ tvrdí.

Činoherák je mrtev, ať žije Činoherák

Činoherní studio přerušilo po více než čtyřiceti letech svůj provoz 31. ledna 2013. Krizi způsobenou nejasnostmi ve financování se ale nepodařilo vyřešit. Fungování divadla provázela podle města řada chyb v hospodaření, konflikt vyústil ve vypovězení nájemní smlouvy o v rozhodnutí obecně prospěšnou společnost, jíž Činoherní studio v té době bylo, nahradit příspěvkovou organizací. 

Soubor Činoherního studia v Ústí nad Labem
Zdroj: ČT24/ČTK

Ta bude působit pod názvem Činoherní studio města Ústí nad Labem. Město už vyhlásilo výběrové řízení na uměleckého šéfa. Většina souboru původního studia ale přešla do nově vzniklého spolku Činoherák Ústí, který prý chce navázat na dlouholetou tradici ústeckého divadla. Informoval, že se mu povedlo získat práva a fundus na většinu představení končícího Činoherního studia.

Činoherák Ústí by chtěl činnost obnovit už v polovině května. Od září by měl hrát v budově někdejšího kina Hraničář v centru města. Musí však projít rozsáhlými úpravami, aby splňovalo parametry pro hraní divadla. I proto spolek požádal úřady o souhlas s veřejnou sbírkou. Dostat by ho mohl v řádu dnů. Sympatizanti mohou souboru zatím posílat dary na transparentní účet. Za necelý týden lidé spolku věnovali více než 600 tisíc korun.