Prince se vrací k velkému vydavatelství, slibuje novou desku

New York – Americký zpěvák a multiinstrumentalista Prince se po osmnácti letech vrací zpět k hudebnímu vydavatelství Warner Brothers. S firmou podepsal smlouvu na novou desku Plectrum Electrum. Fanouškům slíbil, že vyjde už v letošním roce. S nahrávací společností se přitom rozešel za dramatických okolností před osmnácti lety, další alba si pak vydával sám.

Prince se chystá vydat novou desku (zdroj: ČT24)

V roce 1996 byla hudební vydavatelství na vrcholu, ve vzduchu už byl ale cítit i jejich blížící se pád, který přišel na přelomu tisíciletí. Prince tehdy jako jeden z prvních velkých umělců zázemí velké firmy vyměnil za svobodu a maximální podíl na vlastních ziscích.

"Musíte se začít zajímat o to, jestli ve skutečnosti nepracujete pro někoho jiného. Byli jsme okradeni o spoustu věcí. O tom byl ten nápis otrok na mé tváři," nešetřil v té době kritikou na adresu vydavatelství známý hudebník. Kromě fotografie s cejchem v obličeji se během sporu pokusil firmě zavařit i tím, že místo svého jména začal používat nevyslovitelný symbol.

Později si alba vydával sám. Nyní – po osmnácti letech – ovšem přínos firemního servisu zřejmě přehodnotil a podepsal novou smlouvu. Deska Plectrum Electrum by měla vyjít už letos. „Nové studiové album je na cestě, Warner Brothers i my jsme potěšeni výsledkem společných jednání a těšíme se na spolupráci,“ nechal se slyšet Prince.

„Každý ve Warner Brothers Records je potěšen, že může znovu pracovat s Princem. On je jednou z největších světových hvězd a opravdu jedinečný talent,“ uvedlo vydavatelství.

Kromě lepší ochrany svých nahrávek na internetu si zpěvák obnovením spolupráce zajistí také možnost podílet se na vydávání digitálně remasterovaných verzí svých vrcholných alb. Třeba Purple Rain z roku 1984, které vyjde rovněž v tomto roce, kdy slaví třicáté výročí.