Nejkrásnější knihy 2013: Od básní z ghetta po skateboarding

Praha - Nejkrásnější české knihy za loňský rok znají své vítěze. Na první příčky vystoupala sbírka básní psaných v koncentračním táboře rukou malého chlapce nebo kniha jdoucí po počátcích skateboardingu v Česku. Mezi dětskými knihami uspěla kreativně pojatá Hlava v hlavě, v odborné literatuře zase Vetřelci a volavky věnující se sochařství za dob normalizace. V soutěži se utkalo 250 titulů. Od středy budou veřejnosti přístupné na prodejní výstavě v letohrádku Hvězda, poté na veletrhu Svět knihy. Soutěž se koná každoročně, vyhlášení vítězu proběhlo v Památníku národního písemnictví.

Hlavní kritéria výběru vítězných knih byla souznění obsahu a kvality zpracování a pohodlná čitelnost textu. V kategorii krásná literatura je splnila kniha Hanuše Hachenburga Hned vedle bílá barva mráčků, kterou do češtiny přeložil Šimon Pellar. Hachenburg zemřel v roce 1944 ve čtrnácti letech v koncentračním táboře v Osvětimi. Kniha obsahuje jeho verše, které skládal od dvanácti let a tajně spolu s dalšími dětmi vydával v časopisu Vedem v terezínském ghettu.

V kategorii Knihy o výtvarném umění dostala první cenu publikace Prkýnka na maso jsme uřízli (Martina Overstreet a Michal Nanoru) o počátcích českého skateboardingu. Mezi knihami pro děti bodoval titul básníka Ondřeje Buddeuse a oceňovaného výtvarníka Davida Böhma Hlava v hlavě. V kategorii odborná literatura vyhrála kniha Vetřelci a volavky, která se věnuje sochařství ve veřejném prostoru v Československu zejména v období normalizace.

  • „Je vidět, že přichází další generace, která uvažuje jiným způsobem, konceptuálnější, hravější a má řadu výsad a možná boří i některá pravidla,“ říká ředitel Památníku národního písemnictví Zdeněk Freisleben.
  • „Málokterá úprava knih je klasická, vstupuje do ní internet, městská každodenní kultura, ulice, interakce knihy jako média se světem okolo způsobuje, že je to stále překvapivé médium, rok od roku,“ říká předsedkyně poroty Iva Knobloch.

České učebnice jsou nepřehledné a zkreslující, hodnotí porotci

Katastrofální je podle poroty soutěže situace učebnic. Jsou nepřehledné, s nekvalitními ilustracemi, nevyhovující typografií a zkreslují i dobrý didaktický záměr autorů. „Otravuje to nejen děti, které z nich nic nepochopí, ale i pedagogy, kteří si s nimi nevystačí, a samozřejmě rodiče, kteří se s dětmi učí. Je to celý komplex problémů,“ dodala Knobloch. Porotci kvůli zlepšení apelují na ministerstva kultury i školství. Nakladatelé si jsou špatného stavu vědomi, do soutěže příliš učebnic nehlásí.

Vítězové soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2013

Vědecká a odborná literatura

  1. Pavel Karous (ed.) - Vetřelci a volavky
  2. Petr Bosák, Robert Jansa - Proto
  3. Jan Horčík - Metrovagonmash

Krásná literatura

  1. Hanus Hachenburg - Hned vedle bílá barva mráčků
  2. Džian Baban, Vojtěch Mašek - Hovory z rezidence Schlechtfreund
  3. Martin Kubát - Čistka   

Literatura pro děti a mládež

  1. David Böhm, Ondřej Buddeus - Hlava v hlavě
  2. kolektiv autorů - 12 malých hororů
  3. Chrudoš Valoušek - Chrudošův zvěřinec

Učebnice a didaktické pomůcky v tištěné podobě

  1. Denisa Šedivá - My a jóga aneb klidná cesta k mateřství
  2. kolektiv autorů - František Frank Frantík François Kupka
  3. Vladimír Novák (ed.) - Divadelní tvorba ve specifických skupinách

Knihy o výtvarném umění, obrazové a fotografické publikace

  1. Martina Overstreet, Michal Nanoru - Prkýnka na maso jsme uřízli
  2. Aleš Kisil - Eva Fuka
  3. Marie Klimešová, Jan Rous - Jiří Balcar

Katalogy

  1. Milan Guštar - Guštar
  2. Petr Nikl - Hra o čas
  3. Karel Malich - Malich

Studijní práce posluchačů výtvarných a polygrafických škol

  1. Pavel Coufalík - Zlín
  2. Martin Prudil - Systems
  3. Ateliér grafického designu a vizuální komunikace; Rostislav Vaněk, Kristina Fišerová (eds.) - More Work 

Cena svazu polygrafických podnikatelů

  1. Libertas za knihu Praha světlem tvořená
  2. T. A. Print za knihu Petr Brandl - mistr barokní malby
  3. Helbich za knihu Colorjoy

Cena Sdružení českých umělců grafiků Hollar za ilustrace - Alžběta Zemanová za knihu Sůva

Cena Vojtěcha Preissiga (uděluje Spolek českých bibliofilů)-  Ateliér Krupka za knihu Moxonův pán

Cena tvůrci do 30 let - Ondřej Brom za knihu X/Ten/Deset

Cena TypoDesignClubu za grafické zpracování - Petr Bosák, Robert Jansa za knihu Proto

Soutěž o nejkrásnější knihy má dlouhou tradici

Soutěž inicioval v roce 1928 sběratel Arno Sáňka, jehož jméno nese studentská cena. Inspiraci přitom čerpal ze zahraničí. O rok později soutěž Spolek českých bibliofilů zorganizoval. Pravidelně se konala od roku 1965 pod názvem Československé nejkrásnější knihy. Od roku 1993 se jmenuje Nejkrásnější české knihy roku a jejími organizátory jsou ministerstvo kultury a Památník národního písemnictví.

V letošním 49. ročníku soutěžilo 250 titulů, z toho 48 prací od studentů výtvarných a polygrafických škol. Soutěž o nejkrásnější knihy vydané českými nakladateli a zpracované v tuzemských tiskárnách je rozdělena do šesti kategorií - odborná literatura, krásná literatura, literatura pro děti a mládež, učebnice, obrazové publikace a katalogy. Porota letos doporučila zřídit v soutěži novou kategorii - pro objekty, autorské knihy, případně bibliofilie. Tyto knihy soutěží mezi krásnou literaturou, ale podle odborníků jsou v této kategorii nesouměřitelné.

Nejkrásnější knihy mají své vítěze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod