Vivat Švankmajer. Maraton pro diváky s duší dítěte

Praha - Moje filmy přitahují ty diváky, kteří ještě nezabouchli dveře za svým dětstvím, říká režisér a animátor Jan Švankmajer, který letos oslaví 80. narozeniny. Dárek k nim dostane nejen on, ale i diváci. Pražské kino Ořechovka bude ode dneška promítat jeho filmy. Festival VIVAT ŠVANKMAJER potrvá do pondělí 28. dubna (program zde).

Švankmajer na Ořechovce (zdroj: ČT24)

První celovečerní snímek natočil Jan Švankmajer před 26 lety. Realitu v něm mísí se snem vymezeným stěnami dětského pokoje. Film Něco z Alenky festival na Ořechovce zahájí. Švankmajer se ale přesto necítí být ani tak filmařem, jako spíše loutkářem.

„Moje tvorba se odvíjí od určitých dětských zážitků a jedno z mých určujících setkání bylo právě s loutkovým divadlem, které jsem dostal v devíti letech od otce na Vánoce. (…) To byl úžasný dar, který mě poznamenal,“ říká dnes již světový režisér.

Režisér Jan Švankmajer:

„Každá autentická tvorba je sobecká, ten autor tam řeší svoje problémy, na diváka kašle a to je správný, že na něj kašle, jinak by to nebylo autentický, tak proč by měl být za to odměňovanej.“

Kromě Alenky se v kině Ořechovka budou promítat starší snímky Lekce Faust a Spiklenci slasti a také filmy z doby nedávné Přežít svůj život, Šílení a Otesánek. Jan Švankmajer je (s Milošem Formanem) zřejmě nejznámějším a nejoceňovanějším českým filmařem, patří mezi přední představitele pozdního českého i světového surrealismu.