Dan Brown: Věda a víra vyprávějí ten samý příběh

Návod na bestseller? Zajímavý padouch, dobrý vydavatel a brzké vstávání. Alespoň v případě amerického spisovatele Dana Browna tenhle recept funguje. Ve světě se prodalo přes 200 milionů výtisků jeho knih, i když napsal „jen“ šest titulů. Bestsellerové ingredience prozradil v pořadu Na plovárně, kde byl hostem Marka Ebena.

„Má velký smysl pro humor a systematičnost, se kterou přistupuje ke svému psaní, je fascinující. Už jen to, že začíná psát někdy kolem šesté ráno a to už má za sebou procházku lesem. A pečlivost při všech historických rešerších je obdivuhodná,“ prozradil Eben své dojmy z autora několika světových bestsellerů.

Brown věří, že čím rychleji se bez zbytečného zdržování dostane z postele k psacímu stolu, tím lépe pro jeho příběhy, protože mu to umožní zůstat ve snovém rozpoložení mysli. Poslední tři roky strávil rána v pekle při psaní románu Inferno, který ho prý z jeho dosavadních knížek nejvíce pohltil.

Na scéně se v něm opět objevil harvardský symbolista Robert Langdon. Poprvé se s ním čtenáři seznámili v knize Andělé a démoni (2000). O tři roky později přispěl k úspěchu Šifry mistra Leonarda (také Da Vinciho kód), která z Browna udělala celosvětově známého spisovatele. Do řešení záhad navzdory nebezpečí se Langdon pustil ještě ve Ztraceném symbolu (2009). Přesto není Brownovou nejoblíbenější postavou. „Nejtvořivější prvek románu je padouch. Co na něm je, že je z Langdona hrdina? Pro mě je zcela zásadní, pokud má být kniha dobrá, mít plnohodnotného, zajímavého padoucha,“ svěřil se.

Dan Brown / Inferno
Zdroj: ČT24/Gettyimages/Isifa

Kromě padouchů spojuje jeho tituly také napětí, zájem o záhady a jejich propojování s přísně vědeckým světem. Tato dvojakost provází Browna podle jeho slov od dětství v umělecko-matematické rodině. „Od matky jsem se dozvěděl o Adamovi a Evě, od otce o kosmologii a velkém třesku. Ptal jsem se, který z těch příběhů je vlastně pravda,“ popsal Brown jeden z podnětů, které ho dovedli až ke spisovatelství a tématu jeho knih.

„Přiklonil jsem se na stranu vědy. A paradoxně, čím víc se zabýváte vědou, tím je věda duchovnější. Z fyziky je metafyzika, z čísel se stávají imaginární čísla. A kruh se uzavírá. Tak jsem se rozhodl i napsat knihy, kde věda a víra jsou jen dva různé jazyky, jimiž se pokoušíme vyprávět ten samý příběh. Pokoušíme se vysvětlit to, co je božské, a lidskou zkušenost ze dvou různých hledisek,“ domnívá se.

Psaní, i vzhledem k tématům, která si vybírá, je pro něho učením, a učení, které jeho otec spojoval s příběhy, považuje prý za zábavu. Oboje chce dopřát i svému čtenáři. „Mé knihy jsou zaškatulkované jako thrillery. Ale věřím, že průměrný čtenář, když knihu zavře, se něco dozvěděl, zjistil něco o filozofii, něco z vědy, možná se trochu zasmál a možná byl dojatý. Myslím, že tak je třeba lidi bavit, měnit stav jejich nálady - každá dobrá hra, každý dobrý film dělá to samé,“ říká.

Poslechněte si celý rozhovor s Danem Brownem:

Dan Brown: Pro dobrou knihu je důležitý padouch (zdroj: ČT24)
Vydáno pod