Othello na brněnském jevišti promlouvá jazykem Zulu

Brno - Vzteklý a šílený Othello přechází volně z jednoho jazyka do druhého, aby nakonec objevil své africké kořeny. Národní divadlo Brno na pátek 25. dubna připravilo premiéru shakespearovské klasiky, která vypráví o záchvatech žárlivosti a pudovosti, na jejichž konci je vražda. Nebo to byla rituální oběť?

„Když se podíváme na dnešní svět, tak můžeme říct, že moderní svět byl napsán Shakespearem. Všechna témata, která řešil, vidíme okolo sebe. V případě Othella jsou to otázky od rasového podtextu až po esoterické úvahy,“ argumentuje režisér brněnské inscenace Rastislav Ballek. Temperamentní a divoký Othello nese podtitul Syrový příběh o šílenství a Národní divadlo Brno jej označuje za jeden z vrcholů letošní sezony.

Do hlavní role si režisér vybral slovenského herce Roberta Rotha. Na jevišti je navíc rodnou řečí Othella slovenština. Teprve v záchvatech šílenství střídá slovenský jazyk čeština a angličtina. Nakonec dojde i na zapomenutou řeč afrických kmenů. "Přímo se nabízelo měnit jazyky. Občas mi klidně ujede české slovo, to se stává normálně. Ale ve hře jsou i jazyky kmene Zulu nebo maurština," dodal Roth (více o představení zde).

Na sobotu připadá výročí 450 let od narození nejslavnějšího anglického dramatika Williama Shakespeara.

Kontrastem k tradičním kostýmům, které jsou částečně inspirované světem vojenských uniforem, je téměř prázdná scéna. Právě minimalistická scénografie odpovídá renesančnímu divadelnímu představení, které používalo jen minimum kulis či rekvizit, tudíž nechávalo velkou část detailů na představivosti diváka. Že se jedná o představení z 21. století, dokládají například efektní videoprojekce.

„Othello přichází z jiného prostředí a najedou je zasazen do odlišné kultury. V Africe by podobné věci neřešil, ale protože neví, co s nimi, tak se vrací ke svým kořenům,“ přiblížil uvažování své postavy představitel hlavní role Robert Roth, podle kterého je smrt Desdemony spíš rituální oběť než vražda.

Tragédie Othello vznikla okolo roku 1603 a svou premiéru si odbyla 1. listopadu 1604 v Londýně. Kultovní dílo o chorobně žárlivém Maurovi, jeho věrné manželce Desdemoně a prolhaném Jagovi se odehrává na Kypru v 15. století. Othello se dočkal i několika televizních a filmových úprav a stal se také námětem celé řady výtvarných děl.