Důmyslný den knihy: Dvanáct hodin s Donem Quijotem

Ostrava - Už deset let čtou studenti česko-španělského Gymnázia Hladnov v Ostravě vždy 23. dubna dvanáct hodin v kuse statě z knihy Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha od spisovatele Miguela de Cervantese - 23. dubna 1616 totiž tento spisovatel, kterému zajistila nesmrtelnost postava poblázněného idylisty bojujícího s větrnými mlýny, zemřel. Ve stejný den téhož roku zemřel i nejslavnější světový dramatik William Shakespeare. V tento den, který je od roku 1995 ve více než sto zemích Světovým dnem knihy, zemřel před čtyřmi roky například i ostravský prozaik Jan Balabán.

Čtecí maraton španělského gymnázia v Ostravě navazuje na dlouholetou tradici ve Španělsku. Cervantesovi příznivci tam čtou v den jeho výročí bez přestávky čtyřiadvacet hodin. Tento zvyk převzali i čeští milovníci španělského jazyka a literatury. Maraton četby pořádají na řadě míst v Česku.

„Jsme bilingvní gymnázium a jako takové chceme nejen vyučovat španělštinu, ale také se snažíme popularizovat jazyk i kulturu Španělska prostřednictvím různých akcí, které nejsou omezené jen na školu,“ vysvětlila učitelka a organizátorka maratonu Ivana Freitagová. Před deseti lety vzpomínali na výročí spisovatele sami, mezitím se přidaly další základní, střední i vysoké školy a také městská knihovna.

Kniha Don Quijote de la Mancha
Zdroj: ČT24

Studenti čtou jednu z nejslavnějších knih světa ve španělském originále. „Čtu v tento den Cervantese už pátým rokem. Text je těžký, je tam mnoho slovíček, na kterých ztroskotáváme my studenti i učitelé, ale moc nás to baví,“ řekla studentka ostravského gymnázia Lucia Janečková.

Svátek Světového dne knihy má kořeny ve španělské Katalánii. Podle tradice má 23. dubna  každý, kdo si v tento den koupí knihu, dostat růži.