Aby řeč nestála. Bertie se odnaučuje koktat v Pardubicích

Pardubice - Východočeské divadlo je další scénou, na níž se rozhodli pilovat Královu řeč. O víkendu poprvé odehraje drama o zadrhávajícím britském panovníkovi, které proslavilo oscarové filmové zpracování.

Královu řeč nastudovali i v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Princ Bertie je nečekaně korunován králem Jiřím VI. V době, kdy země stojí na prahu druhé světové války a národ spoléhá na jeho schopnosti. Ovšem Bertie může být pro Brity těžko jistotou, když sám je nejistý. Mluvení na veřejnosti totiž komplikuje jeho koktavost. „Je především o obrovské síle, schopnosti člověka překonat handicap,“ podotýká ke hře dramaturgyně Jana Uherová.

Překonat svého největšího nepřítele - sám sebe - pomůže králi logoped Lionel Logue, Australan s metodami netradičními pro Brity, tím spíš pro panovníka. K Loguovi dovede Bertieho jeho manželka Alžběta, budoucí královna matka. „Je to historicky doložené, o to je to silnější. Kdyby si to někdo vymyslel, řeknete si: Taková slaďárna, to už je moc,“ domnívá se představitelka Alžběty Petra Janečková. Skutečná královna ale ze hry nadšená nebyla. Když jí David Seidler, který Královu řeč začal psát už na počátku osmdesátých let 20. století, požádal o svolení nahlédnout do tajných zápisků logopeda Loguea, nedostal ho. Přístup získal až po její smrti. 

Podle hry vznikl v roce 2010 stejnojmenný film, ověnčený moha cenami, včetně čtyř Oscarů. Divadelní diváci si při představení na úspěšný snímek nemůžou nevzpomenout. Věrnou kopii by ale čekat neměli. „Hra je trochu jiná než film, je vtipnější, koncentrovanější na příběh, vše je samozřejmě v dialozích,“ upozornila Uherová. „Seidlerovi se ve hře povedlo dopsat ještě další informace, které ve filmu nejsou,“ doplnil režisér inscenace Petr Novotný.

Králova řeč se už hrála v brněnském Národním, v pražském Divadle pod Palmovkou nebo libereckém Divadle F. X. Šaldy. Na pardubické scéně má premiéru 26. a 27. dubna. Roli prince Bertieho, později krále Jiřího VI., ztvární Martin Mejzlík, hlavním spoluhráčem mu bude Jiří Kalužný jako logoped Logue. Úlohu královy manželky Alžběty divadlo svěřilo Petře Janečkové. V dalších úlohách vystoupí František Švihlík, Alexandr Postler, Pavel Novotný či Petr Dohnal.