Hobit už nechodí tam a zpátky. Třetí film mění oficiální název

Praha – Příznivci Tolkienova díla čeká v prosinci závěrečná část filmové trilogie z dílny Petera Jacksona o Bilbu Pytlíkovi. Snímek Hobit: Tam a zase zpátky (v originále The Hobbit: There and Back Again) ale mění svůj název. Společnosti Warner Bros Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer Pictures a New Line Cinema oznámily, že očekávaný film najdou fanoušci v kině pod názvem The Hobbit: The Battle of the Five Armies. Nový český název ještě zveřejněn nebyl.

A proč ta změna? "Naše cesta při natáčení trilogie Hobit se tak trochu podobala Bilbově cestě, na které jsme během putování po skrytých stezkách odhalovali další a další tajemství. Název Tam a zase zpátky nám připadal příhodný pro druhý z obou filmů popisujícím snahu o znovuzískání Ereboru a zachycujícím Bilbův příchod k Osamělé hoře i jeho odchod. Ale se třemi filmy nám ten název už tak přiléhavý nepřipadal – vždyť Bilbo 'tam' dorazil už ve filmu Šmakova dračí poušť. Když jsme se koncem loňského roku vydali na cestu na premiéru, diskrétně jsem zástupcům studia navrhl změnu názvu. Rozhodli jsme se nechat tuto otázku otevřenou až do chvíle, dokud se nepodíváme na sestříhaný film. Ta chvíle nastala minulý týden a všichni jsme se shodli na jednom nejvhodnějším názvu. A proto se ten film jmenuje The Hobbit: The Battle of the Five Armies," říká režisér ve vyčerpávající odpovědi.

Jedná se snad o jedinou zásadní změnu, kterou film prodělá. Diváci se i nadále mohou těšit na Gandalfa v podání Iana McKellena, Martin Freeman zůstává Bilbem Pytlíkem a Richard Armitag vůdcem trpaslíků Thorinem Pavézou.

Film se v tuzemských kinech objeví 11. prosince 2014.