Festival ve Varech: Walesa přiveze Walesu a Svěrák si odveze cenu

Karlovy Vary - Karlovarský filmový festival vytáhl z přípravných krabic 49. ročníku další jména hostů i prvních oceněných. Bývalý polský prezident Lech Walesa uvede osobně režisérskou verzi filmu o sobě samém a současný prezident karlovarské přehlídky ocení Zdeňka Svěráka.

Karlovarský festival navštíví Walesa i autor Vymítače ďábla (zdroj: ČT24)

Režisér Andrzej Wajda připravil režisérskou verzi svého snímku Walesa: Člověk naděje přímo pro festival ve Varech. Zvláštní uvedení se spolu s Lechem Walesou účastní jeho filmový představitel Robert Więckiewicz a herečka Agnieszka Grochowska, která hraje Walesovu manželku Danutu.

Osobně by měl do Varů přijet také Zdeněk Svěrák. Převezme cenu prezidenta festivalu, kterou Jiří Bartoška předává osobnostem české kinematografie. Svěrák českou filmotéku obohatil jako scenárista i herec. Mnoho titulů, převážně komediálních, vzniklo v tvůrčí dvojici s Ladislavem Smoljakem, který byl také jeho kolegou z Divadla Járy Cimrmana: Jáchyme, hoď ho do stroje, Kulový blesk nebo Trhák. A také na Oscara nominované veselohry Vesničko má středisková a Obecná škola. Oscara získal ale až v roce 1997 za snímek Kolja, v němž hrál nedobrovolného náhradního otce malého ruského chlapce. Kolju režíroval Svěrákův syn Jan. Jako režisér a scenárista se potkali už i u zmíněné Obecné školy, válečném dramatu Tmavomodrý svět nebo komedii o stárnutí Vratné lahve. Za přínos kinematografii ho před Karlovými Vary ocenil už Český lev v roce 2011.

Zdeněk Svěrák (vpravo) a Jan Svěrák na MFF Karlovy Vary v roce 2010, kdy získali zvláštní cenu poroty za pohádku Kuky se vrací.
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Za přínos světové kinematografii bude oceněn americký režisér William Friedkin. Proslul zejména snímky Francouzská spojka (1971) a Vymítač ďábla (1973), za něž dohromady získal sedm Oscarů. Ve Varech uvede restaurovanou verzi ve své době kontroverzně přijaté dobrodružné drama Mzda strachu (1977).

Z programových novinek festival upozorňuje na poctu americké produkční a manažerské společnosti Anonymous Content, která se zaměřuje na autorskou tvorbu talentovaných režisérů s nezanedbatelným komerčním potenciálem. V programu festivalu ji představí snímky Věčný svit neposkvrněné mysli a Winter’s Bone a všech osm dílů letošního televizního hitu Temný případ. 

49. ročník karlovarské přehlídky startuje 4. července.