Nad muzei se letos smráká od Zlína

Zlín - Dvě stovky muzeí, galerií a kaváren se zapojí do letošního Festivalu muzejních nocí ve Zlíně, kde 16. května odstartuje desátý ročník. Až do 14. června se do něj zapojí i řada dalších institucí po celém Česku.

Cestu mezi zlínskými ponocujícími objekty si zájemci mohou zkracovat na kole nebo koloběžce. K zapůjčení budou u Baťova institutu, v němž nově sídlí Muzeum jihovýchodní Moravy, krajská galerie výtvarného umění a knihovna. Právě v něm se bude konat slavnostní zahájení.

Baťův institut nabídne kromě výstav také dílny pro děti, komentované prohlídky a soutěže. Na platformě mezi 14. a 15. bývalou baťovskou tovární budovou zazní koncerty, vystoupí tanečníci a další umělci. „Budou připraveny i nejrůznější kreativní dílny. Fasádu budovy 15 během noci rozzáří videomapping. Tyto speciální projekce budou k vidění několikrát,“ prozradila mluvčí institutu Michaela Mitáčková.

Mladí i starší návštěvníci se budou moci zapojit do soutěže nazvané Putování zlínským časem, během níž musí soutěžící obejít významné památky v centru Zlína. „Odpoledne, před částí určenou pro veřejnost, nás čeká oficiální část pro pozvané hosty, na které budou představeni také držitelé ocenění dvanáctého ročníku Národní soutěže muzeí Gloria Musaealis,“ doplnila program vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče Romana Habartová.

Muzejní noc v Baťově institutu
Zdroj: ČTK/AP/Zdeněk Němec

Muzejní noci se snaží představit lidem kulturní instituce atraktivním způsobem. Loni se do akce v celé zemi přihlásilo 312 institucí ze 143 měst. Přehled dosud přihlášených letošních účastníků najdete na stránkách pořádající Asociace muzeí a galerií ČR.

Vydáno pod