Život na Broadwayi je stále Kabaret

New York – Na prkna broadwayského Studia 54 se vrací legendární Kabaret. Muzikálový hit o zaslepení láskou, lechtivostí a hédonismem během plíživého nástupu nacismu sází na osvědčené jistoty. Režie se opět ujal oscarový Sam Mendes, hlavní roli extravagantního konferenciéra pak ztvárnil herec, který se kdysi díky ní proslavil: Skot Alan Cumming.

Na Broadway se vrací Kabaret (zdroj: ČT24)

Pro oba jde o návrat spojený s velkým očekáváním, a to nejen kvůli odvaze znovu oživit klasiku žánru. Mendes poprvé režíroval Kabaret v roce 1994, znovu pak o čtyři roky později. Pokaždé u toho byl také Alan Cumming. Zatím poslední verze muzikálu mu přinesla Cenu Tony, udržela se ve stálém programu celých šest let a měla za sebou kolem 2 000 repríz.

Letos, stejně jako před 16 lety, se na ztvárnění vedle Mendese podílí také osvědčený autorský partner v podobě Roba Marshalla (oscarový vítěz za adaptaci další muzikálové klasiky Chicago). Divácky chytrým krokem je angažování Michelle Williamsové jako lehkovážné tanečnice Sally Bowlesové. Pro herečku známou spíše z filmové branže jde o divadelní debut. Náročnou hereckou, taneční i pěveckou roli v jejím podání ale první kritiky spíše chválí.

Jedno z nejklasičtějších děl muzikálového žánru bylo na Broadwayi poprvé uvedeno v roce 1966. Děj se ale odehrává ještě o více než 30 zpět do historie v Německu. Je metaforou o nablýskaném burleskním prostředí, kde je lehké hodit za hlavu i zlověstný příchod nacismu. Okamžitě po uvedení se Kabaret stal hitem. „Opravdu jsme to chtěli udělat svěží a zbrusu nové. A myslím, že se nám to povedlo. Našli jsme spoustu nových věcí,“ zmiňuje herečka Linda Emondová. Přesvědčovat o tom mohou diváky na Broadwayi minimálně do ledna 2015.