Sto padesát hudebníků v Brně zahraje Ódu na radost

Brno – Brněnská filharmonie dnes pod vedením svého šéfdirigenta Aleksandara Markoviče odehraje Beethovenovu „Devátou“ s Ódou na radost. Hymna Evropské unie zazní na  mimořádném koncertu při příležitosti deseti let od vstupu České republiky do EU. S filharmoniky vystoupí také Český filharmonický sbor Brno, posluchači se tak dočkají koncertu v podání stopadesátihlavého tělesa. Koncert odvysílá v přímém přenosu také Česká televize, a to od 20 hodin na programu ČT art.

Rukopis její partitury byl zařazen na seznam světového dědictví UNESCO jako první hudební materiál v historii. Symfonie č. 9 d moll Ludwiga van Beethovena je jednou z nejvýznamnějších a zároveň i nejznámějších kompozic, které kdy byly napsány. Jde o autorovu poslední dokončenou symfonii a jedno z jeho vrcholných děl. Vznikla na požadavek Londýnské filharmonické společnosti z roku 1817, dokončena byla až o sedm let později. Její berlínská premiéra byla vrcholným úspěchem Beethovenovy kariéry.

Symfonie se stala velkou inspirací pro další generace. Nejen mnoho dalších skladatelů v ní našlo důležité podněty, ale její hudba, především čtvrtá věta, byla použita v mnoha filmech, dokumentech a také jako symbol mnoha politických událostí – například pádu Berlínské zdi. V roce 1972 byla hudba Ódy na radost z Deváté vybrána Radou Evropy jako Evropská hymna a v roce 1985 se stala hymnou Evropského společenství, tedy dnešní Evropské unie.

V podání brněnské filharmonie a filharmonického sboru zazní pod taktovkou šéfdirigenta Aleksandara Markoviče. Početný sbor doplnili i čtyři sólisté: Eva Dřízgová-Jirušová, Jana Wallingerová, Tomáš Juhás a Richard Novák.