Dvořákova Olomouc: loutková opera, Stivín a Maisky

Olomouc – Dvě Glagolské mše, každá od jiného skladatele, zahájily 1. května třináctý ročník hudebního festivalu Dvořákova Olomouc. Autorem ani jedné ze skladeb ale nebyl Antonín Dvořák, po němž nese přehlídka jméno. Na jeho tvorbu ovšem samozřejmě také dojde, zlatým hřebem festivalu má být Dvořákův Violoncellový koncert h moll v podání violoncellisty Mischy Maiského.

Dvořákovy noty se ladí v Olomouci (zdroj: ČT24)

Festival tradičně začíná v den výročí úmrtí Antonína Dvořáka. Letos od jeho smrti uplynulo 110 let. V chrámu sv. Mořice zazněly Glagolské mše dvou skladatelů – Josefa Bohuslava Foerstera a Leoše Janáčka, kterou komponista věnoval olomouckému arcibiskupovi Leopoldu Prečanovi. Obě provedla Moravská filharmonie, která je pořadatelem přehlídky.

Celkem je připraveno osm projektů, největší hvězdou bude lotyšský violoncellista Mischa Maisky, který se v Olomouci představí opět po osmi letech. V jeho podání zazní v olomoucké Redutě Dvořákův Violoncellový koncert h moll, s nímž virtuos vystoupí také 21. května na festivalu Pražské jaro. 

Kromě Maiského budou moci návštěvníci v Olomouci spatřit i Jiřího Stivína, jenž s komorním souborem zahraje skladby Bacha i Vivaldiho a také pro olomoucký koncert složený Májový quodlibet pro flétnu a smyčce či antický příběh v podobě barokní loutkové opery. O závěr festivalu se postará 25. května Čechomor se svým projektem Proměny.