Tanec na klávesách. Prahu rozezvučí Yanni

Praha – Českému publiku se dnes večer vůbec poprvé představí řecký pianista a klávesista Yanni, eso současné instrumentální skladby. Koncert v Tipsport aréně je součástí světového turné Svět bez hranic, které v minulosti hostil už indický Taj Mahal, čínské Zakázané město nebo řecká Akropole.

Bezmála padesátiletý skladatel-samouk bývá tradičně označován za jednoho z čelných představitelů elektronického a instrumentálního žánru New Age, který i na scéně mainstreamové populární hudby proslavila irská zpěvačka Enya.

Sám řecký komponista se ovšem takové škatulce brání, preferuje označení „současně instrumentální“; říká, že jeho hudba je odrazem jeho duše, do nějž se promítají lidé i kultury napříč kontinenty. To potvrzuje i široká paleta vlivu, které Yanniho inspirovaly. Od dětství poslouchal klasiky – Bacha, Chopina, Mozarta –, později přilnul k rokenrolu i hudbě střední Asie, Latinské Ameriky a Dálného východu.

Výsledná koláž se přetavila v sérii mimořádně úspěšných alb. Rodák z řecké Kalamaty získal už před dvaadvaceti lety nominaci na Grammy za album Dare to Dream, o rok později následovalo album In My Time a dnes je držitelem 35 zlatých a platinových desek s prodejem více než pětadvaceti milionů nosičů. Ohlas mu přinesla také spolupráce s televizními společnostmi, jeho hudba často doprovázela významné sportovní události jako Tour de France, Super Bowl nebo olympijské hry.

Yanni posluchačům: Vyzývám vás na cestu

Yanni sám o své tvorbě hovoří takto: „Pochopil jsem, co to znamená, když mě najednou z ničehonic napadne song jako celek, když mě něco nutí napsat píseň – jedná se o pohnutí, emoci. Tak jako v životě – vše, co vás potká, má jednotný smysl a význam, a člověk musí tyto výzvy následovat. Rád bych svou hudbou vyzval své posluchače na cestu. Nikdo neví, co ho čeká, ale slibuji, že to bude příjemné překvapení.“

Na dnešním koncertu posluchačům nabídne výběr své dosavadní instrumentální hudby v novém aranžmá i zcela nové skladby – v doprovodu mezinárodního orchestru.