Lampion spadl na Dno pytle a potkal se tam s Pytlíkem

Kladno – Nejen britský herec Martin Freeman v rozsáhlé hollywoodské adaptaci, ale také loutka, která měří jen pár centimetrů. Kladenské Divadlo Lampion se pustilo do pohádkové adaptace slavného Hobita od J. R. R. Tolkiena a na cestu tam a zase zpátky se mohou diváci poprvé vydat už dnes večer.

Příběh vypráví o usedlém a pohodlném hobitovi jménem Bilbo Pytlík, jemuž se život obrátí docela naruby poté, co ho kouzelník Gandalf pošle se skupinou trpaslíků na dalekou a nebezpečnou výpravu za pokladem. Cesta, která postupně přerůstá v heroický boj dobra se zlem, se hemží skřety, obřími pavouky a nevyzpytatelnými elfy.

Za kladenskou adaptací slavného fantasy románu, který předcházel neméně populární trilogii Pán prstenů, stojí Martin Bečka a Vít Brukner, který připravil i hudební doprovod. „Na postavy příběhu o malém hobitovi Bilbo Pytlíkovi a jeho dobrodružné cestě za pokladem můžete v Divadle Lampion skoro sáhnout, trpaslíci budou vyskakovat za zády,“ vzkazují dětským návštěvníkům oba tvůrci. V představení účinkuje Eva Burešová, František Čachovský nebo Václav Rašilov.

Není to přitom poprvé, co Hobit v Česku míří na divadelní prkna a za dětským divákem zároveň; už v roce 2005 jeho adaptaci nabídlo ostravské Divadlo loutek. Tehdy si ještě autoři inscenace libovali v tom, že Hobit dosud nebyl filmově zpracován, a scénografka má proto volnou ruku ve ztvárnění jednotlivých postav. Před kladenským Lampionem tak ležel náročnější úkol; fotografie ze zkoušek ovšem naznačují, že ustoupili od doslovnosti filmové adaptace Petera Jacksona a vrátili se spíše k fantazijnímu pojetí dětské perspektivy, jaké ve svých ilustracích Tolkienova příběhu nabídl Jiří Šalamoun nebo Adolf Born.

Hobit se poprvé ke čtenářům dostal v roce 1937, do češtiny by ale přeložen až po dvaačtyřiceti letech. Na rozdíl od heroické prstenové trilogie je první příběh ze Středozemě určen především malým čtenářům. Tolkien ho začal psát pro své děti, sám uváděl, že kolem roku 1935, ale jeho synové tvrdili, že jim příběh začal vyprávět před spaním dávno před tímto rokem. S knižním vydáním původně britský spisovatel nepočítal. Hobit vyšel až díky rodinné přítelkyni, které texty ukázala v nakladatelství, kde pracovala. 

Bilbo Pytlík v obklíčení zlobrů
Zdroj: ČT24/Divadlo Lampion