Saudek, Zoubek i Milerová: Filmové klapky doputovaly do Zlína

Zlín - Ve Zlíně vystavují umělecky ztvárněné filmové klapky. Letošní kompletní kolekci oblíbených symbolů dětského festivalu si lidé mohou prohlédnout v obchodním a zábavním centru naproti zlínské radnici. Vystavené klapky později čeká dražba, jejíž výtěžek putuje na podporu mladých filmařských talentů.

Sto dvacet osm klapek, stejný počet umělců a taky stejné množství originálních nápadů. Všechny jsou ode dneška k vidění ve zlínském obchodním centru. Příjezd filmových klapek do města každoročně předznamenává blížící se festival filmů pro děti a mládež. Za dvacet dní se klapky přesunou do zlínského Kongresového centra, srdce festivalu.

Letos se mezi autory klapek objevili například Olbram Zoubek, Miloš Nesvadba, Jan Saudek, Kristian Kodet, Jaroslav Němeček či Kateřina Milerová. Pro ty, kteří se do Zlína na výstavu nedostanou, vystavili organizátoři kompletní fotogalerii letošních filmových klapek na festivalovém webu.

Kromě estetické hodnoty mají klapky především charitativní smysl. Během festivalu se každoročně koná jejich dražba, jejíž výtěžek putuje na podporu studentů filmového řemesla. Vyvolávací cena je jednotná – tři tisíce korun. Cena některých klapek se ale při dražbě vyšplhá i přes sto tisíc. Od roku 1998, kdy projekt vznikl, se už v dražbě prodalo kolem 1 800 klapek, které vynesly přes 16 milionů korun. Za tyto peníze pak vznikly dvě stovky studentských filmů.