Třebíč dostala od svého rodáka plátna za 15 milionů

Třebíč - Francois Mertl dit Franta, rodák z Vysočiny, věnoval kolekci svých děl městu Třebíč. Výtvarník, který žije přes půl století ve Francii, kam emigroval v 50. letech, došel světovému uznání právě v zemi galského kohouta. Samostatně vystavoval v Evropě i Spojených státech a jeho dárek pro rodnou Třebíč má odhadní cenu asi 15 milionů korun.

Darovací smlouvou získal Třebíč téměř čtyřicítku výtvarných děl - oleje, akryly, grafiky i sochy v celkově hodnotě 15 milionů korun. Malíř František Mertl, který ve Francii vystupuje pod jménem Francois Mertl dit Franta, věnoval kolekci svých děl pod podmínkou, že budou zpřístupněna veřejnosti. Město kvůli tomu začalo už před rokem s rekonstrukcí prostor, kde bude mít výtvarník stálou expozici. Nová galerie vzniká ve dvorním traktu Národního domu na Karlově náměstí.

„Nabízí mi pěkný prostor, ve kterém, až to bude pořádně osvětlené, by ty práce mohly zahrát nějakou roli,“ popsal zázemí své budoucí galerie, která se návštěvníkům zpřístupní nejdříve v listopadu, výtvarník Franta.

Francois Mertl dit Franta

Výtvarník Franta se narodil 16. března 1930 v Třebíči pod jménem František Mertl. Po absolvování Vyšší uměleckoprůmyslové školy v Brně přešel na pražskou AVU do ateliéru Miloslava Holého. Na studijním pobytu v Itálii se seznámil s alžírskou Francouzkou Jacqueline, kvůli které se v 50. letech rozhodl emigrovat přes západní Berlín.

Od roku 1958 žije ve Francii, kde přijal zkrácené jméno Franta. Na Azurovém pobřeží se mu podařilo setkat například s Pablem Picassem nebo Marcem Chagallem. Spřátelil se například také s vnukem impresionisty Renoira - fotografem a filmařem Jacqesem Renoirem.

Za svůj život uspořádal více než 120 vlastních výstav, jeho díla jsou zastoupena v mnoha francouzských, českých a dalších evropských sbírkách. Vystavoval v Německu, Francii i New Yorku.

„Samozřejmě počítáme s tím, že budeme muset zaplatit darovací daň. Její konkrétní výše bude teprve stanovena,“ netajil se mluvčí třebíčského úřadu Ivan Přibík. Nový občanský zákoník totiž zrušil výjimku, jež od placení darovací daně osvobozovala galerie, muzea a další veřejné instituce. S dnešním podpisem darovací smlouvy tak na Třebíč padl i finanční závazek.

Výtvarník Franta obdaroval svou rodnou Třebíč (zdroj: ČT24)