Všechny ty šílené zvuky. Současná vážná hudba pro děti

Současná vážná hudba je pro mnoho návštěvníků koncertních sálů velkou neznámou. Přitom se jedná o disciplínu, ve které jsou čeští muzikanti značně úspěšní. Jedním z nich je Miroslav Srnka, jehož hudbu hrají známé ansámbly ve Vídni nebo v Paříži. Operu Jakub Pestrokřídlý v těchto dnech uvádí opera v Drážďanech. Úspěch slaví u kritiků i u dětí.

Operu Jakub Pestrokřídlý napsal Srnka na zakázku přímo pro drážďanskou Semperovu operu již v roce 2011. Hudební pohádka o ptáčátku Jakubovi nadchla dětské publikum. „Představení je pro děti od šesti let. Byl jsem sám překvapen, jak byly naprosto spontánní a jak přijímaly všechny ty šílené zvuky, co jsem tam napsal,“ směje se skladatel.

Divák zvyklý na novinky

Německé publikum je podle něj zároveň obecně znalejší soudobé hudby. „Je běžné, že ve všech velkých institucích, a to orchestrálních i operních, se neustále objednávají nové skladby a divák je zvyklý, že kromě zažitých repertoárových kusů se mu nabízejí i nějaké novinky, u kterých nikdo neví, jak to dopadne,“ vypráví Miroslav Srnka.

Devětatřicetiletý Srnka uvedl v Česku a v zahraničí už několik desítek skladeb a oper. Studoval skladbu a muzikologii v Praze, Berlíně a Paříži, zúčastnil se několika mistrovských ateliérů, třeba u Philippa Manouryho nebo Pierra Bouleze. Vloni na Pražském jaru uvedl světovou premiéru skladby My Life Without Me. Jeho zatím poslední dílo mělo premiéru v březnu na festivalu Printemps des Arts v Monte Carlu.