Jak se mění svět. Podívejte se na poklady mezi mapami

Praha - Jak si lidé před pěti sty lety představovali svět, ukazuje sbírka starých map a glóbů pražské Přírodovědecké fakulty. Českým vědcům se v poslední době podařilo zrestaurovat několik unikátních dokumentů. Podívejte se na video:

Výstava Poklady Mapové sbírky (zdroj: ČT24)

Veřejnost na výstavě Poklady Mapové sbírky poprvé uvidí třeba vzácnou námořní mapu Evropy ze 16. století. „Vidíme kompasy, které určují směr k jednotlivým přístavům, na pevninách jsou pak jenom obrázky, které území charakterizovaly,“ popisuje ředitelka mapové sbírky Eva Novotná. K vidění jsou i římské plány nebo mapy nezvykle orientované na jih (aby si cestovatel nestínil kompas) nebo na východ (k nebeskému Jeruzalému).

Porovnejte proměny v čase

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy schraňuje největší univerzitní sbírku historických map střední Evropy. Před rokem byla slavnostně otevřena po rekonstrukci, která dala unikátnímu depozitáři nový kabát. U příležitosti zpřístupnění sbírky byl spuštěn také projekt Staré mapy (stránky zde), který umožňuje porovnat proměny území v čase.

„Poznání starých map je důležité zejména proto, abychom viděli, jakým způsobem se mění svět,“ zdůrazňuje proděkan geografické sekce fakulty Jakub Langhammer. Výstava Poklady Mapové sbírky se koná v předsálí Mapové sbírky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Albertov 6. Potrvá až do 31. července 2014.