Valtická Popelka se opět promění v barokní divadlo

Valtice – Kde dříve stávala damašková divadelní křesla, parkovaly za minulého režimu traktory. V barokním divadle valtického zámku už téměř nic nepřipomíná šlechtickou zábavu z konce 18. století. Co nezničily zemědělské stroje, to měla v 90. letech dokončit plánovaná diskotéka. Dnes zahájená rekonstrukce za více než 180 milionů korun by ale opět mohla probudit spícího genia loci zničené divadelní scény.

„Barokní divadlo se opět stane divadlem a z jízdáren bude sál, který pojme 600 diváků. Na větší akce totiž potřebujeme větší sál,“ popsal hlavní smysl rekonstrukce za 183 milionů korun kunsthistorik Petr Kroupa z Národního památkového ústavu (NPÚ). Opravy, které skončí v květnu příštího roku, vrátí původní podobu nejen baroknímu divadlu z konce 18. století, ale také zámecké jízdárně a zahradnímu domku.

„Když Lichtenštejnové prodali svůj zámek v Mikulově, tak si za své sídlo zvolili Valtice. Zatímco nedaleký zámek Lednice byl na Moravě, Valtice byly až do roku 1920 na rakouském území,“ nastínil historické reálie Kroupa. Přestože zámecké divadlo fungovalo bez problémů 170 let, přitížila mu 60. léta. „Přišlo rozhodnutí, že tu bude garáž pro traktory, takže zvenčí byl proražen velký vstup. Jeviště i hlediště muselo pryč,“ vzpomíná na ztracené artefakty Kroupa. Aby toho nebylo dost, po revoluci vznikl nápad vybudovat v prostoru diskotéku.

„Naše představa, byť velmi odvážná, je vytvořit ve Valticích divadelní tradici, která by se zařadila mezi festivaly, jako je ten v Českém Krumlově,“ svěřil se kastelán Michal Tlusták. Opravené prostory ponesou honosný název Národní centrum divadla a tance. Zázemí tu najdou taneční a divadlení soubory, ale také badatelé v této kulturní oblasti. „Prostory využije například Letní škola staré hudby,“ doplnil starosta Valtic Pavel Trojan (ČSSD). Tři čtvrtiny nákladů půjdou z kapsy Evropské unie, zbytek vykryje ministerstvo kultury.

O rekonstrukci zámeckého divadla hovoří Petr Kroupa z NPÚ (zdroj: ČT24)

Barokní divadlo ve Valticích

Divadelní scéna vznikla na valtickém zámku na konci 18. století. Majitelé z rodu Lichtenštejnů nechali zámecké divadlo vybudovat během půl roku. Divadlo otvírali veselohrou Prometheus, v níž účinkovali herci a umělci z Vídně. Za šest dekád slávy valtického divadla v něm majitelé nechali hrát přes 170 různých divadelních her a uspořádali v něm několik koncertů a plesů.

V divadle se hrávalo od srpna do listopadu v období honů, kdy zámek hostil návštěvníky z řad evropské šlechty. Útlum přišel se vznikem konkurenční scény v nedaleké Lednici a se začátkem napoleonských válek. Navíc kníže Jan I. se spíše než divadlu rozhodl věnovat výtvarnému umění.

Za minulého režimu sloužila bývalá divadelní scéna jako zázemí pro zemědělskou techniku, v barokním zázemí tak parkovaly traktory.

Mnohem nákladnější než oprava divadla a jízdáren ve Valticích byla ale nedávná rekonstrukce jízdáren v Lednici, jejichž přerod v multifunkční centrum si vyžádal půl miliardy korun. Stal se tak nejnákladnější památkovou obnovou na jihu Moravy pro rok 2013. Místo koní tu chtějí turistům ukazovat krásu Lednicko-valtického areálu nebo krátkodobé výstavy. V Lednici zbývá dokončit jen poslední, západní křídlo jízdáren.