Politika USA? Lingvistika? Ptejte se! Noam Chomsky navštíví Česko

Olomouc - Americký lingvista a filozof Noam Chomsky přijede poprvé do Česka. Zprávu o jeho červnové návštěvě potvrdila Univerzita Palackého v Olomouci. Právě tam bude hostem na lingvistické konferenci. Diskutovat bude také o svých politických názorech. Chomsky patří už půlstoletí mezi ostré kritiky globalizace, kapitalismu a politiky USA.

„Uvítáme odborníka, který rozhodným způsobem a silou svého intelektu měnil a mění společnost a do značné míry ovlivňoval postoje veřejnosti ve Spojených státech i v celém západním světě. Jeho návštěva je důkazem toho, že Univerzita Palackého se stala v řadě oborů centrem mezinárodního dění a láká významné hosty. Přítomnost Noama Chomského bude jedním z vrcholů těchto aktivit,“ uvedl rektor univerzity Jaroslav Miller.

Současná politika a filozofie

Jeden z nejvlivnějších intelektuálů současnosti bude hlavní hvězdou lingvistické konference, kterou 5. až 7. června pořádá Univerzita Palackého. Zájemci se budou moci s Chomským setkat pátého června v kině Metropol. Bude odpovídat i na dotazy, které lze zasílat prostřednictvím formuláře na této adrese. „Besedy se zúčastní také český filozof působící na Univerzitě Palackého Martin Škabraha a režisér a dokumentarista Vít Janeček. Tématem diskuze bude současná politika a filozofie,“ uvedl prorektor Petr Bilík. O den později se Chomsky zúčastní odborné jazykovědné konference, kterou pořádá filozofická fakulta.

Během své první návštěvy v ČR se Chomsky zastaví také v Praze, kam chtěl přijet už v roce 1968, tehdy ho však nepustili přes hranice. V Olomouci promluví o své slavné lingvistické teorii, podle níž lze ve všech jazycích světa najít jisté společné znaky, které naznačují existenci obecných struktur či tvůrčích schémat mysli. Tato schémata nelze získat vývojem, nýbrž jsou lidem vrozena coby základ lidské přirozenosti. Teorii je ale někdy vytýkáno, že je příliš úzce svázána se systémem angličtiny, ačkoliv Chomsky sám hovoří několika jazyky.

Proti radaru

Pozice profesora lingvistiky však Chomskému nikdy nestačila. „V tradici toho, čemu se říká veřejný intelektuál, je dnes asi nejnápadnějším představitelem. Jeho odlišuje to, jak se ostře vymezuje proti oficiální vládě Spojených států a jak poukazuje na systémové nedostatky, které vládnutí Spojených států vykazuje,“ říká mediální teoretik Jan Jirák.

Noam Chomsky protestuje proti blokádě Pásma Gazy.
Zdroj: ČTK/AP/Hatem Moussa

Noam Chomsky proslul zejména vytrvalou kritikou americké zahraniční politiky, globalizace a kapitalismu. USA jsou podle něj „nejagresivnější mocností světa a největším ohrožením míru“. Levicově až anarchisticky orientovaný Chomsky kritizoval v roce 2006 například i plánovaný americký radar v ČR. „Umístění systému raketové obrany USA ve východní Evropě představuje vyhlášení války a nástroj globální nadvlády,“ prohlásil tehdy.

„Spojené státy se staly nejagresivnější mocností světa, jsou největším ohrožením míru, národního sebeurčení a mezinárodní spolupráce.“ Noam Chomsky

Americkou zahraniční politiku Chomsky kritizuje již od války ve Vietnamu, první politický pamflet dokonce napsal údajně jako desetiletý. Celosvětovou proslulost získal koncem šedesátých let, když v knize Americká moc a noví mandaríni napsal, že „Spojeným státům by pomohl jistý druh denacifikace“. Česky vyšly Chomského knihy Syntaktické struktury, Perspektivy moci, Hegemonie nebo přežití, Tajnosti, lži a demokracie nebo Hnutí Occupy.

Syn židovských přistěhovalců z východní Evropy Chomsky je stoupencem decentralizace. Tvrdí, že přitažlivost anarchismu spočívá v „nespokojenosti lidí cítících, že nemají kontrolu nad rozhodnutími, která se jich dotýkají“. V roce 2005 jej americký internetový portál Foreign Policy označil za nejvýznamnějšího ze současných intelektuálů.