Provokativní moderna navazuje na tradici baťovského salonu

Zlín – Díla, která aktuálně vznikají, i ta, která jsou na špičce vývoje současného umění. Stovka výtvarníků z Česka a Slovenska vystavuje na Novém zlínském salonu. Ve zlínské krajské galerii se už posedmé sešla přehlídka soudobého umění, podobně jako mezi lety 1936 až 1948, kdy výtvarné salony ve Zlíně pořádala firma Baťa.

Díla často provokativní a předbíhající svou dobu. Tak byly ve 30. a 40. letech vnímány výplody moderního umění, které se prezentovaly na tehdejším výtvarném salonu. Řadu z nich pak firma Baťa zakoupila a dnes jsou mezi díly, která tvoří základ galerijní sbírky. „Nový zlínský salon jde stejnou cestou, prezentuje současné umění, které nezná tabu a nebojí se otvírat různé otázky,“ myslí si ředitel galerie Václav Mílek.

Odpovídá tomu složení jury, která na přehlídku vybírá umělce a díla. V každém ročníku jsou v ní jiní lidé, tradičně kurátoři a zástupci různých galerií. „Letos byl důraz kladen na to, aby v ní byli lidé, kteří jsou nejen kurátoři, ale také umělci. Chtěli jsme se pokusit získat pohled zevnitř současného uměleckého světa, jak se tito tvůrčí lidé a zároveň teoretici dívají na uměleckou scénu. Salon je letos barevnější, dostala se sem nová jména, jež by se na přehlídku, kterou by dělali čistě teoretici, asi nedostala,“ uvedl ředitel.

Salon tradičně pořádá jako poctu samostatnou výstavu českému a slovenskému umělci. Letos se představuje Miloš Šejn, který vystavuje fotografie, a slovenská umělkyně Jana Želivská. „Má zde zcela novou instalaci, nazvala ji prostě 2014,“ poznamenal Mílek. Hlavním tématem děl obou tvůrců je vztah přírody a člověka. Galerie připravila také speciální výstavu polské umělkyni Natálii LL, k vidění jsou její práce ze 70. let s tématem tělesnosti a erotiky.

O Novém zlínském salonu hovoří ředitel galerie Václav Mílek (zdroj: ČT24)

Díla stovky umělců zaplnila nejen prostory samotné galerie v bývalé 14. budově baťovských závodů, velká část děl je vystavena i v nedaleké 32. budově průmyslového areálu. Platforma mezi 14. a 15. budovou zase posloužila k exteriérové instalaci díla Ladislava Jezbery. Jeho výtvor mohou po svém „přeinstalovat“ i sami návštěvníci. „Jsou to jakési obří kvádry z polystyrenu na kolečkách, lze s nimi manipulovat a sestavovat různé variance. Trošku se počítá s tím, že to bude žít svým životem,“ uvedl Mílek.

Nový zlínský salon se koná už posedmé. Galerie tradici obnovila v roce 1996, salony se pořádají jednou za tři roky. Od roku 2005 se salonu účastní i umělci ze Slovenska. Ve Zlíně se konají také Zlínské salony mladých, jejichž smyslem je představovat současné moderní umění nejvýraznějších výtvarníků do 30 let a objevovat nové talenty.

Nový zlínský salon bude pro návštěvníky otevřen až do 31. srpna, a to denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Více na webu zlínské galerie