Hudbu není potřeba vidět, jak dokazuje Tmavomodrý festival

Brno - Kdo by neznal Raye Charlese, Andreu Bocelliho nebo Stevieho Wondera? Slavní nevidomí umělci jsou vzorem i pro mladé zrakově postižené talenty, kteří se v Brně představí v rámci mezinárodního Tmavomodrého festivalu. Jeho 25. ročník hostí až do soboty Sál Břetislava Bakaly. Hudbu je totiž důležité především správně slyšet.

Hudební přehlídka mladých zrakově postižených hudebníků dává prostor zpěvákům, kapelám i hráčům na nejrůznější nástroje. Mladé nevidomé umělce přijede dnes večer podpořit i houslista Jaroslav Svěcený a kytarista Vladimír Bláha. Ti společně zahrají svůj koncert Hvězdy ve tmě v 19. hodin v Besedním domě.

Celý program mezinárodního Tmavomodrého festivalu 2014 najdete zde.

Pozvánka na Tmavomodrý festival 2014 (zdroj: ČT24)

V pátek se návštěvníci mohou těšit zase na tóny nevidomého klavíristy a pedagoga Konzervatoře Brno Antona Mészárose, aby o den později festival zakončila premiéra divadelního představení Scapinova šibalství, v němž účinkují i nevidomí herci.

Doprovodný program Tmavomodrého festivalu zve nejen na odbornou konferenci, ale především na výstavu brněnských pomníků a dalších modelů brněnských staveb, které si návštěvníci mohou osahat. Hmatovou výstavu hostí Galerie R10 v Radnické ulici. V expozici kompenzačních pomůcek ve foyer Sálu Břetislava Bakaly si pak návštěvníci mohou vyzkoušet například psací stroj zaznamenávající Braillovo písmo.

Jen ušima

Nácvik hudebních vystoupení komplikuje kupříkladu to, že zpěváci nemohou používat notové záznamy a celé skladby musí znát zpaměti. Také role dirigenta je v případě sborů značně omezená. „Dirigent musí mluvit a udat tón, tudíž i nácvik je značně specifický,“ vysvětlil Miloš Paleček, který se podílí na organizování tzv. Koncertů ve tmě v brněnských Chrlicích, kdy nevidomí zpěváci zpívají v potemnělých sklepních prostorách, aby jejich diváci měli možnost vnímat výhradně hudbu.

Jak vypadá příprava na koncert ve tmě, zachytila letos v lednu i Česká televize.

Koncert ve tmě (zdroj: ČT24)