Libo-li divadlo? Olomoucká Flora zaostřila na Havla

Olomouc – Ode dneška do 25. května si laskavě vypněte své mobilní telefony, začíná totiž osmnáctý ročník festivalu Divadelní Flora. Nabídne šest desítek produkcí a v prvním víkendu přinese hned tři světové premiéry, od neděle navíc divadelníci spustí programový blok věnovaný Václavu Havlovi, který bude uveden v rámci pětadvacátého výročí sametové revoluce.

První premiéru má na starosti olomoucké Divadlo na cucky, které spolu s uměleckou skupinou Handa Gote představí inscenaci Mlčení. Páteční poledne zase patří Divadlu Vosto5, jež nabízí pohled na olomoucké Horní náměstí z nové perspektivy v happeningovém představení Druhé město. Prvního uvedení se pak v neděli dočká také performance Sayat Nova Mexičanky Cristiny Maldonado.

Svůj prostor nedostane jen činohra, ale také taneční představení. Největší pozornost na sebe strhává dramaturgická linie věnovaná životu a dílu Václava Havla. „Věříme, že si tato živá, nesentimentální forma připomínky Havlovy osobnosti a tvorby najde své publikum – otevřené a vnímavé diváky, kteří si budou moct znovu potvrdit, jak moc bylo – a stále je – důležité míti Havla,“ uvedl Petr Nerušil, ředitel přehlídky.

Antiwords Spitfire Company
Zdroj: ČT24/Next Wave.cz

Na prknech tak ožije Zahradní slavnost Národního divadla v Praze nebo Audience v podání Divadla Petra Bezruče. Divadlo Na zábradlí zase odehraje hudebně-divadelní projekt Velvet Havel a Klicperovo divadlo představí Žebráckou operu. Svérázným způsobem se s Havlovou tvorbou popasoval také soubor Spitfire Company – notoricky známou scénu z Audience s Pavlem Landovským a Josefem Abrhámem rekonstruují v projektu Antiwords dvě performerky. V představení se pokusí vypít víc než devět osmistupňových piv.

Flora nabízí i řadu nedivadelních aktivit. Zájemci se mohou přihlásit na workshop Wrestling Artu, který povede Magdalena Tuka, nechybí Vintage Market, interaktivní soutěž Theatrematch nebo projekce tanečních představení. Na své si přijdou i milovníci hudby – vystoupí totiž rapper Andy Bothwel.