Vitální umění secese ovládlo Obecní dům. I s první podprsenkou

Praha – Obecní dům v hlavním městě na čas rozkvétá mládím našich prababiček v období Belle Époque. Výstava Secese – Vitální umění 1900 nahlíží na tuto éru jako na oslavu bujícího života, který se vzpíná zažitým konvencím a kdy vše žilo bouřlivým časem změn. Expozice byla sestavena z děl ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a je k vidění až do 31. prosince roku 2015.

Secese v Obecním domě (zdroj: ČT24)

Autoři výstavy chtějí toto období prezentovat radostně a ukázat ho jako „zmnožení a stupňování života“. Obecní dům proto protknuly nejen umělecké ambice moderních tvůrců, ale i atmosféra tehdy dosud neznámého životního pocitu, který zasáhl celou společnost.

„Secesní hnutí není spojeno jen s nějakou melancholií konce století, ale je to umělecký proud, který velice vychází vstříc úsilí o modernizaci společnosti,“ míní kurátor výstavy Radim Vondráček.

Nový životní styl vychází z hesla: návrat k přirozenosti a projevuje se ve všem, co vyznavače filozofie života obklopuje. Šťavnaté motivy obrůstají keramiku i sklo nebo se projevují ve zdobných detailech nábytku. Jako vše má ale secese i své protiklady – společnost se třeba snažila o jednodušší hygieničtější styl života a celkově se přiklonila ke střízlivosti a jednoduchosti. 

Puzení hledat alternativní životní styl sytil překotný vývoj industriální revoluce. Už před sto lety lidem vadilo zrychlující se životní tempo. Do módy přišlo přírodní léčitelství, sport i zdravá výživa. V roce 1899 Pražané zakusili luxus první vegetariánské restauraci, ženy se seznamovaly s emancipačními trendy v módě a oprostily se od nepohodlného korzetu a poprvé třeba zkoušeli podprsenky.

Výběr toho nejlepšího z fondů uměleckoprůmyslového muzea shrnuje virtuální i skutečný katalog. Návštěvníci si mohou sami pohrát s programem přinášejícím další informace o exponátech či o jejich tvůrcích. Prezentace nabídne také 3D skeny secesních předmětů.