Americké porotce zaujala kombinace metalu a folkloru z Hodonínska

Velká nad Veličkou (Hodonínsko) - Úspěch za velkou louží předvedla folklorně-metalová skupina Chiasmatic. V konkurenci 18 500 skladeb se jí podařilo získat druhé místo v International Songwriting Competition. Porotu, v níž zasedl Tom Waits, Selena Gomez nebo Josh Turner, zaujala v kategorii world-music právě jejich skladba Temptament.

„Byla to pro nás výzva - spojit vše do jednoho celku. Snažili jsme se, aby žádný nástroj nedominoval, ale aby spolu spíš kamarádily. Metalová část navíc neválcovala cimbálovku. Všechno je v té hudbě rovnocenné,“ vysvětlil cimbalista Petr Pavlinec. Moravský folklorně-metalový projekt Chiasmatic sdružuje muzikanty z Musiky Folkloriky, členy metalové kapely Paladran a muzikanty z The Beatles Revival, Fleret a kapely Symfonická dáseň.

Klip ke skladbě, která uspěla za oceánem, natáčeli v Horňáckém šenku ve Velké nad Veličkou. Samotná píseň ale vznikla už před šesti lety. „Nejdřív jsme měli kytarové základy, do toho jsme dotvářeli melodie a improvizovali jsme. Skladbu jsme nahrávali dva dny,“ zavzpomínal Pavlinec.

Porotci u jednotlivých kategorií posuzovali především originalitu, melodii, aranžmá i kreativní přístup. „Když je dobrý muzikant, tak je jedno, jestli dělá metal, jazz nebo folklor. Pokud má nápad a ví, co dělá, tak na žánru nezáleží,“ dodala Šárka Hánová, která pro píseň Temptament natočila videoklip. „Předešlé klipy byly hodně tradiční a folklorní, teď jsme si řekli, že to pojmeme s nadsázkou a humorem,“ dodala Hánová.

Ukázka z nového klipu Temptament od Chiasmatic (zdroj: ČT24)

„Šli jsme do toho s obavou, ale nakonec jsme díky tomu získali nové podněty. Ve folkloru totiž moc často autorskou věc neděláme, je to spíš tabu,“ svěřil se cimbalista Pavlinec. Po úspěchu v americkém Nashvillu chce skupina navázat celým albem ve folklorně-metalovém duchu.