Slavný violoncellista Mischa Maisky zahraje na Dvořákově Olomouci

Olomouc – Festival Dvořákova Olomouc dnes večer vyvrcholí vystoupením lotyšského violoncellisty, o kterém kritici hovoří jako o nejlepším na světě. V koncertním sále Reduta zahraje Mischa Maisky společně s korejskou houslistkou Jeongah Kim, za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc a řízení Petra Vronského Dvojkoncert pro housle a violoncello Johannese Brahmse a poté Dvořákův violoncellový koncert h moll.

Na Dvořákově Olomouci zahraje špičkový violoncellista Maisky (zdroj: ČT24)

Maisky je obdivován pro vynikající hru i charismatický zjev. Studoval hudbu u nejlepších violoncellistů v Sovětském svazu, kde ho ale později komunisté zavřeli do pracovního tábora. Po propuštění emigroval do Izraele, pak se usadil v Bruselu. Od roku 1973, kdy debutoval v newyorské Carnegie Hall, hraje na nejvýznamnějších světových pódiích. Na Dvořákovu Olomouc se vrací po osmi letech. „Jsme šťastni, že přijal naše pozvání,“ uvedl Vladislav Kvapil, ředitel Moravské filharmonie Olomouc, která festival věnovaný jednomu z nejslavnějších českých umělců pořádá. Jeho tradice sahá do roku 1958, původní název byl Olomoucké hudební jaro.

Festival letos začal jako obvykle 1. května, v den, kdy před 110 lety zemřel Antonín Dvořák. V chrámu svatého Mořice ho zahájila Glagolská mše jeho neméně slavného vrstevníka Leoše Janáčka, kterou věnoval olomouckému arcibiskupovi Leopoldu Prečanovi. A protože několik let před ním zkomponoval Glagolskou mši i trochu méně známý český hudebník Josef Bohuslav Foerster, zazněla na koncertě i ta jeho, úplně jinak pojatá duchovní skladba. Olomoučtí filharmonici totiž na festivalu hrají nejen Dvořákova díla, ale prezentují i hudbu dalších významných českých komponistů.

Zasvěcení festivalu Dvořákovi vysvětlují olomoučtí filharmonici jeho vřelým vztahem k tomuto městu. Prokazoval ho především v letech 1888 až 1898, kdy spolupracoval s tamním pěveckým spolkem Žerotín, kterému dedikoval i svou kantátu Sv. Ludmila. „V Olomouci měly premiéry také dvě jeho nejvýznamnější vokálně-instrumentální díla – Te Deum a Requiem,“ dodal šéf filharmoniků Kvapil.

Dvořákovu Olomouc uzavře 25. května společný koncert Moravské filharmonie Olomouc a skupiny Čechomor ve Sportovní hale Univerzity Palackého. Mischa Maisky letos vystoupí také na Pražském jaru.