Nominace Kouteckého ceny vidí i za českou kotlinu

Praha – Odvrácená strana šoubyznysu, pocta architektovi od jeho manželky, somálští piráti, atmosféra noční Prahy, portrét herečky Halky Třešňákové, návrat matadorů televizní obrazovky anebo slovensko-maďarské vztahy? Dokument o kterém z těchto témat získá osmou Cenu Pavla Kouteckého? Nominované snímky, z nichž mnohé vznikly s přispěním České televize, mohou posoudit i diváci – na projekcích ve třech českých městech.

Na nejosobitější dokumentární počin je nominováno celkem sedm filmů. Organizátorka Kouteckého ceny Jarmila Poláková oceňuje, že nejsou zaměřeny jen na témata týkající se „české kotliny“, ale reflektují i problémy, které se dějí někde jinde. „Jejich režiséři jsou trpělivými pozorovateli světa nejbližšího a osobního, přinášejí však také výpověď o tématech zdánlivě vzdálených,“ uvedla.

Příkladem jsou Pirátské sítě dokumentaristů Davida Čálka a Jakuba Zahradníčka. Poodkrývají dosud netušené skutečnosti o informacích, které dostávají západní média o pirátství u somálských břehů.

Režisérka Vladislava Plančíková ve svém filmu Felvidék – Horná zem prostřednictvím svého rodinného příběhu reflektuje dopad Benešových dekretů na mnohé slovenské a maďarské občany.

Velká noc Petra Hátleho podle poroty působivě zachycuje noční dobrodružství několika ztracených existencí v ulicích Prahy. Velká noc už byla oceněna jako nejlepší dokument na Finále Plzeň i na festivalu v Jihlavě.

Snímek DK Báry Kopecké pojednává o životě, tvorbě a smrti radikálního architekta Davida Kopeckého.

Show! Bohdana Bláhovce nabízí unikátní pohled na tvrdý dril v dívčí kapele, která je dobře promyšleným byznys plánem.

Liebe Indigo Saši Dlouhého dokumentuje uměleckou tvorbu i životní příběh umělkyně, herečky a performerky Halky Třešňákové.

A Parta Analog Martina Duška umožní seznámit se s legendami, které byly u začátků vysílání Československé televize, s jejich zkušenostmi a vztahy.

Nominované filmy se budou promítat na speciálních projekcích v Praze, Ústí nad Labem a v Plzni. Vítěz osmé Kouteckého ceny bude vyhlášen 10. června v pražském Divadle Archa. 

Cena Pavla Kouteckého nese jméno výrazné osobnosti českého dokumentu. Uděluje se od roku 2007 dokumentaristům se schopností sdělit své pocity a postřehy filmem. V minulých letech byli oceněni režiséři Jan Šikl, Filip Remunda s Richardem Komárkem, Tomáš Škrdlant, Martin Ryšavý, Linda Jablonská, Klára Řezníčková, Pavel Abrahám a Tomáš Bojar.

Vydáno pod