David Bowie v Berlíně: po stopách desek Heroes, Low a Lodger

Berlín - Očekávaná výstava o díle Davida Bowieho je k vidění v berlínském muzeu Martin-Gropius-Bau. Zpěvák v metropoli strávil v sedmdesátých letech tři roky v dobrovolném exilu. Dodnes berlínskou éru považuje za jedno z nejlepších období života.

David Bowie v Berlíně (zdroj: ČT24)

V Berlíně David Bowie vydal slavná alba Heroes, Low a Lodger, Iggymu Poppovi pomohl k sólové kariéře a uhnal si závislost na tvrdých drogách. Do metropole předělující Východ a Západ přijel v roce 1976 z Los Angeles. Vyčerpaný z koncertování jako extravagantní Ziggy Stardust vyměnil výstřední kombinézy a paruky za život.

„Myslím, že pro umělce je to velmi terapeutické město. Má možnost vrátit se zpět na ulici. Ne na punkovou ulici, ale na skutečnou ulici, kde vás nikdo nepozná. Já jsem v Berlíně úplně anonymní,“ pochvaloval si David Bowie v roce 1977.

Jakýsi berlínský stav

Fascinovala ho výtvarná díla a filmy německého expresionismu, divadlo Bertolda Brechta nebo pochmurná městská krajina. S hudebníkem Brianem Enem zde natočil své největší i nejbizarnější hity. O písních Berlínské éry později mluvil jako o své DNA.

„Oslovoval ho jakýsi berlínský stav. Nebylo dlouho po válce a její stopy byly ve městě pořád znát. Přitahovala ho temná stránka Berlína. Na druhé straně tu byl také pestrý subkulturní život, na kterém se aktivně podílel,“ říká kurátorka Christiane Heidemannová.

Bláznivé kostýmy na výstavě doplňují obaly alb, skici, fotografie, texty i předměty, které ho inspirovaly. Kurátoři hledali v Bowieho osobním archivu, po světových muzeích i u sběratelů a fanoušků (stránky zde). Výstava se již dříve představila v Londýně.

Do milovaného Berlína se David Bowie opakovaně vracel. Vloni mu věnoval poctu velmi úspěšným comebackovým albem The Next Day.