Zlatá stuha vybrala nejlepší dětské knihy. Doporučuje Miroslava Šaška

Praha – České děti prý nejraději tráví volný čas u televize, více než polovina pak brouzdá na internetu a jenom třetina čte. Jakou knihu jim dát do ruky, aby ji ihned neodložily, může poradit ocenění Zlatá stuha, které dnes vybralo nejlepší autory, překladatele a ilustrátory dětských knih za loňský rok. Coby nakladatelský počin roku porota vybrala svérázné bedekry autora a ilustrátora Miroslava Šaška To je Paříž a To je Londýn.

Zlatá stuha ocenila knihy Miroslava Šaška (zdroj: ČT24)

Miroslav Šašek byl zatím známější ve světě než doma, od roku 1948 žil totiž v emigraci. V Paříži se živil jako reklamní grafik a architekt, pak odešel do Mnichova, kde pracoval v české redakci Rádia Svobodná Evropa. V roce 1957 se vrátil do Paříže a začal pracovat na ilustrovaném průvodci po městě pro děti. Kniha This is Paris vyšla v roce 1959.

Po Paříži následovaly další metropole, celkem 17 knížek. Jeho bedekry sklízely chválu, včetně ceny New York Times za nejlepší ilustrovanou knihu. Vydání jeho knih v češtině se nyní ujal Baobab, který loni vydal dva dnes oceněné svazky, letos má v plánu Řím a Austrálii. Zároveň vychází první česká monografie Miroslava Šaška.

Jeho tvorbu navíc představuje výstava v pražské Galerii Smečky, která potrvá do konce června. Šaškovy knihy mají půvabné a vtipné ilustrace a zároveň originální texty, které dětem i dospělým dokážou zprostředkovat neotřelý pohled na město či zemi.

Jako výtvarný počin roku porota ocenila knížku Hlava v hlavě básníka Ondřeje Buddeuse a výtvarníka Davida Böhma. Knížka letos zvítězila ve své kategorii i v soutěži Magnesia Litera a bodovala i mezi Nejkrásnějšími českými knihami roku. Texty umělecké i odborné se střídají s různými výtvarnými technikami: od ilustrovaných básní přes plakáty až po komiksy. V grafické úpravě Štěpána Malovce knihu vydal Labyrint/Raketa.

Ondřej Buddeus a David Böhm o Hlavě v hlavě (zdroj: ČT24)

Ve výtvarné části Zlaté stuhy byly oceněny tituly Ferdinande! (ilustrátorka Andrea Tachezy), Louskáček a myší král (ilustrátorka Marina Richterová) a Papaver (ilustrátorka Dora Dutková). V literární části soutěže kniha Kosprd a Telecí (autorka Eva Papoušková), Julie mezi slovy (autorka Petra Dvořáková), Krajiny domova (autor Václav Cílek) a publikace 2 × 101 knih pro děti a mládež (sestavil Pavel Mandys).

V nové kategorii komiksu porota ocenila první a druhý díl knihy Dobrodružství rychlé veverky scenáristy a výtvarníka Pavla Čecha. Všechny oceněné najdete zde.

Cenu za celoživotní dílo převzal prozaik, literární kritik, hudební publicista, překladatel, autor knih pro děti a mládež Zdeněk Karel Slabý. Od roku 1945 publikoval v Junáku jako člen skautské Dvojky Jaroslava Foglara, spolupracoval s redakcí Mladé fronty a Československým rozhlasem. V letech 1958 až 1990 pracoval na různých postech v SNDK, později v nakladatelství Albatros. Překládal z několika jazyků.

Zdeněk Karel Slabý
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Ocenění Zlatá stuha vyhlašují česká sekce Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu IBBY (International Board on Books for Young People), Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec překladatelů a Památník národního písemnictví.