Výlet Buranů na sever: Na divadle ožije drama Nora Fosseho

Brno – Příběh mladého manželství, kde lásku střídá krize, vypráví nejnovější představení brněnského divadla Buranteatr. Autorem hry Noc zpívá své písně je současný norský dramatik Jon Fosse. Režie se v brněnském divadle ujal Lotyš Viesturs Rozins.

NO COMMENT: Ukázka z představení Noc zpívá své písně (zdroj: ČT24)

Ona se ráda baví a vyráží na večírky, zatímco on tráví dlouhé večer skládáním hudby, ideálně daleko od ostatních. Rozdíly, které jedné noci vygradují v manželskou krizi. „V první chvíli člověk cítí třepetání motýlů v břiše, ale když je láska zároveň odpovědností a rutinou, tak se na ní musí pracovat, aby nezanikla. Oni ale myslí jen na sebe, úplně zapomněli na svoji rodinu,“ popsal ústřední dvojici, která je záměrně bezejmenná, režisér Viesturs Rozins.

Začínající lotyšský režisér přijel do Brna v rámci výměnného programu Erasmus. Navštěvoval různá divadla, Buranteatr ho zaujal svým osobitým stylem nejvíce. „Mám rád atmosféru tohoto divadla, takže jsem s nimi chtěl něco vytvořit. Herci jsou milí a navíc workoholici, protože jim nevadilo pracovat pozdě do noci ani brzy od rána. Plnili všechna moje šílená zadání,“ pochvaloval si brněnské kolegy Rozins.

I pro nás to byla zkušenost, říkají herci Buranteatru. V psychologickém dramatu současného norského autora Jona Fosseho totiž jde spíš o pocity než o slova, jejich banálnost herci ještě zdůrazňují. Právě důraz na momentální rozpoložení způsobil, že si nikdo při zkouškách neuvědomoval jazykovou bariéru. Herci totiž odehrávali svoje monology v češtině, režisér jim ale upřesňující pokyny dával v angličtině.

Buranteatr / Noc zpívá své písně (zdroj: ČT24)

Rozins navíc vedl zkoušky jinak, než jsou herci v Česku zvyklí. „Často jsem si připadala jako ve škole, protože když nám nešla daná scéna, tak jsme si okamžitě udělali nějaké cvičení. Takový styl práce pro mě byl novinkou, v praxi jsme se s tím totiž nesetkala,“ vysvětlila rozdílnost přístupu představitelka hlavní ženské postavy Barbora de Sousa.

Příběh páru, který se sice miluje, ale zároveň si je cizí, uvede Buranteatr 25. května.