Parukářka Book: „Čtení je underground!“

Praha – Služba literatuře, tak mluví o svém jednodenním festivalu organizátoři akce Parukářka Book, která dnes končí na pražském Žižkově. Uvolněné spojení knihy, piva a bigbítu nabízí alternativu k masovějším knižním trhům. Alternativnější čtenáři si mohli vybírat ze dvou desítek stánků malých i středních nakladatelů.

Parukářka Book pomáhá malým vydavatelům (zdroj: ČT24)

„Čtení je underground!“ hlásá festival. U knižních akcí to prý platí dvojnásob. „Četba je už v dnešní době skutečně underground,“ míní jeden z pořadatelů Daniel Podhradský z nakladatelství Dauphin. „Dnes jsem si chtěl náhodou koupit knihovnu a knihovny vymizely z repertoáru nábytkářských nabídek,“ dodává.

Malí knihkupci a vydavatelé se snaží návrat k literatuře propagovat jako akt radosti a svobody. Češi umí knížky vydávat i číst, ale spojení pokulhává, uvádějí organizátoři.

Sami zúčastnění si událost nemohou vynachválit. Být ve vzájemném kontaktu oceňují jak čtenáři, tak i druhá strana. Ta totiž získá odezvu na to, co vydává a zároveň čtenáři vidí, kdo knihy skutečně „dělá“. Oproti gigantickým veletrhům spatřují další výhodu v tom, že je větší čas se zastavit a nad dílem podebatovat.

Malí vydavatelé si navíc na velkých akcích nemohou místo zaplatit, a tak je pro něj akce typu Parukářka Book k nezaplacení. Mnoho z nich to navíc dělá z čisté vášně pro literaturu, a tvrdí tedy, že je nezajímají obraty, distribuční jednání ani všeobecný chaos, který kolem tohoto povolání obvykle panuje. Možná i proto si k nim návštěvníci cestu najdou.

Vydáno pod