Tenhle Proces nikdy neskončí. Před 90 lety zemřel Franz Kafka

Praha – Před devadesáti lety opustil 3. června Franz Kafka literární svět. K výročí jeho úmrtí proběhnou na Staroměstské radnici mimořádné výstavy o Procesu a o Kafkově přínosu v podobě komiksu, dále se odehrají divadelní představení nebo procházka Starým Městem.

Kam na výročí Franze Kafky v Praze? (zdroj: ČT24)

Na realizaci expozice spolupracovala Společnost Franze Kafky s hlavním pořadatelem Goethe-Institutem. Událost s názvem Proces 2014, originál a proměna vrací do Prahy originální rukopisy tohoto díla přesně sto let poté, co na románu začal Kafka pracovat. Staroměstská radnice své prostory propůjčila ještě komiksové výstavě K: KafKa v KomiKsu. Obě akce potrvají do 30. června.  

V předvečer Kafkova úmrtí, v pondělí 2. června, má v sále Společnosti Franze Kafky končit série premiérových představení Franz KafKABARET. Projekt bude uváděn od 29. května v češtině, poté bude uveden i v anglické verzi.

Příznivci historie a procházek mohou 27. května zavítat na kulturně-vzdělávací pořad Po stopách Franze Kafky, který je provede zákoutími Staré Prahy.

100 let od Procesu

Franz Kafka zemřel v pouhých jednačtyřiceti letech. V roce 1914 začal pracovat na Procesu a netušil, že sepisuje jedno z nejslavnějších děl světové literatury. V lednu 1915 práci přerušil a v roce 1921, kdy ho již schvátila tuberkulóza, po Maxi Brodovi požadoval, aby nedokončený spis zničil, až zemře. Po Kafkově smrti ale Brod učinil přesně naopak a už rok poté Proces vyšel. 

  • Originál rukopisu běžně odpočívá v Německém literárním archivu v Marbachu.

KafKa v KomiKsu pro změnu dokazuje, že spisovatelův jazyk je ideální pro přerod do obrazové podoby. Kurátor výstavy David Zane Mairowitz dal spolu s dalšími výtvarníky dohromady různé kafkovské komiksy. Jednou z nich je publikace Introducing Kafka ve spolupráci s americkým kultovním komiksovým tvůrcem Robertem Crumbem. Další verzí byla ta od Francouzky Chantal Montellierové či loňská verze od tuzemského hudebníka a výtvarníka Jaromíra 99, který nově převyprávěl Zámek.

Svou úctu ke Kafkovi a fascinaci jeho dílem dokazují i čeští muzikanti, kteří založili Kafka band a natočili desku Das Schloss.