Praha hostí světový romský festival. Na kočáře pojede primátor

Praha - Koncerty tradiční i gypsy jazzové hudby, divadelní představení, výstavu Rudolfa Dzurka nebo vyprávění pamětníků nabízí světový romský festival Khamoro. Na již 16. ročníku přehlídky romské kultury nebude chybět ani oblíbený průvod Starým městem. Na zdobeném kočáře se tentokrát poveze pražský primátor. Přehlídka trvá do soboty.

Denisa Tišerová o festivalu Khamoro (zdroj: ČT24)

„Festival Khamoro není ani náhodou jenom pro Romy. Jeho myšlenkou je spojovat a ukázat, že jsme všichni jen lidé - dobří, nebo špatní. Potřebovali jsme deset let, abychom v publiku viděli tady Roma, tady gádža. Teď je publikum namíchané půl na půl,“ říká producentka přehlídky Jelena Silajdžić. Festival pořádá Slovo 21 (stránky zde).

Gypsy jazz i muzikantští veteráni

Letošní Khamoro chce ukázat také to, že vyrostla nová generace romských umělců, v jejíž práci se sice odrážejí tradice, ale promítá se do ní také moderní umění a alternativa, podotkla Silajdžić. V úterý se v pražském Museu Kampa otevře skleněných obrazů i soch pozoruhodného romského umělce Rudolfa Dzurka. Pondělní a úterní večer patří gypsy jazzu, čtvrteční a páteční program nabízí tradiční romskou muziku.

Z díla Rudolfa Dzurka
Zdroj: ČT24/Khamoro

Ve středu a v pátek bude možné vyslechnout vyprávění romských pamětníků. Jejich příběhy zanesou posluchače na východ Slovenska do doby před druhou světovou válkou, kdy se ještě používala kouzla a magie. Doprovodí je romští „muzikantští veteráni“. K vidění bude také instalace starého domu, která představí předválečné romské bydlení.

Tradiční defilé muzikantů a tanečníků vyrazí na svou cestu centrem Prahy v pátek v poledne z Václavského náměstí. V čele průvodu na Staroměstské náměstí pojede kočár s koňmi, ve kterém se letos sveze pražský primátor. „Pestrobarevný průvod se doslova protančí a prozpívá centrem starobylé Prahy,“ zve diváky mluvčí festivalu Denisa Tišerová.

V pátek proběhne také dětský den na pražské Habrovce, kde bude mít svůj stan i dětský kanál České televize Déčko. V sobotu od 13:00 bude na náměstí Republiky k vidění živá instalace srbského umělce Zorana Tairoviče s názvem Khamoro Obscuro. Festival vyvrcholí v sobotu večer galakoncertem v klubu SaSaZu.

Všechny venkovní akce, včetně tanečních workshopů, jsou zdarma. Festival Khamoro ovšem nenabízí jenom zábavu. Součástí je mezinárodní seminář o vzdělávání nebo setkání představitelů takzvané dekády Romů. Tento desetiletý projekt má ve dvanácti zemích přinést opatření ke zlepšení života a postavení romské menšiny.

Na festivalu se podílí hlavní město. „Praha byla vždy multikulturní, i když v průběhu staletí se menšiny různě přesouvaly. Romská menšina tu má rozhodně své místo,“ říká k tomu pražský zastupitel Albert Kubišta. Z Prahy se festival na konci června přestěhuje do Plzně, která se v příštím roce stane evropským hlavním městem kultury.

Na celý program festivalu Khamoro se podívejte zde.

Vydáno pod