Lucie vyrazila na turné. Na ČT art běží Retrovideo

Praha – Populární česká kapela Lucie vyrazila po devítileté přestávce na ambiciózní koncertní turné. ČT art při té příležitosti premiérově uvede dnes večer od 21:20 speciální pořad LUCIE retrovideo, který je sestaven z deseti nejzajímavějších videoklipů skupiny a výpovědí jejich režisérů nebo hlavních protagonistů.

Režiséři Filip Renč, Milan Šteindler, Vladimír Michálek, Petr Vachler nebo Tomáš Mašín stáli za videoklipy skupiny Lucie, které se zapsaly do historie české hudební scény. Jejich vzpomínky na natáčení doplní hlavní protagonisté těchto klipů jako například Tereza Maxová, Tereza Voříšková nebo Tomáš Hanák.

Lucie retrovideo připomene videoklipy, ke kterým se váže nejvíce historek, ovládly ankety o nejlepší klip nebo naopak vyvolaly kontroverzi. Divák tak dostane jedinečnou příležitost dozvědět se maximum informací z mnohdy dobrodružného natáčení. „Je to taková procházka kariérou skupiny Lucie od jejích počátků do současnosti prostřednictvím jejich nejlepších videoklipů, které komentují a do dobových kontextů usazují přímo jejich režiséři,“ zve diváky autor scénáře a hudební publicista Honza Dědek.

UPOUTÁVKA: LUCIE retrovideo (zdroj: ČT24)

„Ať už Filip Renč coby držitel Anděla za klip desetiletí k písni Medvídek, režisér Vladimír Michálek, který natočil svého času skandální doprovod ke skladbě Černí andělé, nebo Milan Šteindler, který k vizualizaci opusu Šrouby do hlavy kapelu Lucie vůbec nepotřeboval. Dokument vůbec poprvé odhaluje, kdo jsou lidé v jednotlivých klipech, kde a kdy se natáčelo, kolik který snímek stál a v některých případech i to, o čem ten který klip vlastně je,“ doplňuje Honza Dědek. Snímek vznikl v režii Michaela Čecha.

Skupina LUCIE po devítileté přestávce vyrazila na turné. První koncert odehrála v pondělí večer v Košicích na Slovensku. Odtamtud bude postupovat na západ přes Ostravu. Turné uzavře vystoupením na letním festivalu Rock for People v Hradci Králové.

Podívejte se na stránky Lucie 2014 v České televizi.