Londýnské autobusy zvládnou i cestu do války

Londýn – Řekli byste, že se typické londýnské autobusy dokážou přes noc proměnit ve vojenská vozidla? Unikátní výstavu, která toto dokladuje, připravilo muzeum dopravy v Londýně k příležitosti sta let od začátku první světové války. První double-deckery dostaly jméno po hrdinovi komiksového seriálu – Old Bill. Stejně jako on musely hned po vypuknutí první světové války odjet na Západní frontu.

Jak se červené autobusy přes noc změnily ve válečná vozidla (zdroj: ČT24)

„Jeden den tyto autobusy přepravovaly lidi v ulicích Londýna, ale pak během čtyřiadvaceti hodin musely dopravit vojáky do přístavů, kde už na ně čekaly lodě. Ty přes kanál převážely i samotné autobusy, které pak vozily vojáky až na frontovou linii ve Francii a Belgii,“ uvedl kurátor výstavy Tim Shields.

Tamní muzeum dopravy si svůj exponát střeží jako oko v hlavě – zachovaly se pouze čtyři z celkem asi tří tisíc vyrobených kusů. Celou třetinu jich dostala armáda. Maskované plachtou a přebarvené nazeleno převážely raněné nebo třeba i poštovní holuby. 

Válka poznamenala i život v samotném Londýně. Prostory garáží se změnily v továrny na výrobu munice a muže za volantem vystřídaly ženy.