Hledání skončilo, Janáčkovu filharmonii povede Němec Förster

Ostrava – Téměř dva roky byla Janáčkova filharmonie bez řádného vedení. To se teď ale změní. Z Berlína bude do Ostravy dojíždět dirigent Heiko Mathias Förster, který donedávna vedl Novou filharmonii Vestfálsko. Českému publiku se poprvé oficiálně představí na zahajovacím koncertu šedesáté první sezóny 18. září.

Janáčkova filharmonie má nového dirigenta (zdroj: ČT24)

Po odvolaném Theodoru Kuchárovi hledal ředitel filharmonie Jan Žemla někoho, kdo by dokázal velet orchestru s šedesátiletou tradicí. „Heika jsem oslovil právě po letošním novoročním koncertu i já jsem potřeboval mít zkušenost s ním, kterou jsem zatím do té doby neměl,“ přiznal Žemla.

Förster jeho nabídku přijal, a ačkoliv do Ostravy bude zpočátku dojíždět, přemýšlí, zdali se s rodinou do Česka nepřestěhuje. „Ovzduší se tady od roku 1998 výrazně zlepšilo. Hodně se tady toho postavilo, vyrostlo a město zkrásnělo,“ domnívá se.

Heiko Mathias Förster

Na klavír umí hrát od čtyř let a už v šesti letech ho přijali na konzervatoř. Vlivem divadla se ale pak začal věnovat raději dirigování. Ještě před ukončením svých studií se ve třiadvaceti letech stal šéfdirigentem divadla v Brandenburgu. V roce 1999 přesídlil za stejným účelem do Mnichova, kde vedl Mnichovské symfoniky. Kromě činnosti šéfdirigenta mnichovského orchestru se Heiko Mathias Förster etabloval jako operní dirigent při Mezinárodním hudebním festivalu v Chiemgau. Během své kariéry hostoval u orchestrů z celého světa.